Крайно време е за по-сериозно предложение, макар и не в духа на отминалите празници, които неизменно свързваме с агнешки специалитети. Не само то може да бъде приготвено сочно, крехко и вкусно, същото можем да направим и с всяко друго месо. Защо не със свинско например?
Продукти:
- 1 – 1.200 кг цяло парче свинско месо (плешка или месо без кост)
- 2 скилидки чесън
- 1 суп. л. кимион
- 1 суп. л. майоран
- 1 суп. л. настъргана лимонена кора
- 2 суп. л. масло
- 250 мл бира
- 250 мл зеленчуков бульон
- сол, черен пипер
Приготвяне:
Измиваме добре месото и го подсушаваме с домакинска хартия. Подправяме със сол и пипер на вкус. Правим по цялото парче разрези (да стане на каренца, квадратчета). Чесъна нарязваме на малки парченца и го стриваме в хаванче заедно с кимиона, майорана и лимонената кора. Втриваме получената смес добре в месото. Разтопяваме маслото и в него запечатваме свинското по няколко минути от всички страни. Слагаме в подходящ огнеупорен съд, заливаме с бирата и зеленчуковия бульон. Покриваме с фолио и оставяме да се задуши за 60-70 минути в предварително загрята на 180 о С фурна. По време на печенето от време на време вдигаме фолиото и поливаме с течността, за да остане сочно. Към края на печенето махаме фолиото, за да се запече добре. Ако искате да се получи хрупкава коричка, към края на печенето месото може да се намаже със смес от бира и мед и да се запече. Поднасяме с гарнитура по желание - картофи, картофено пюре, ориз, със сос.
Продукти:
- 1 – 1.200 кг цяло парче свинско месо (плешка или месо без кост)
- 2 скилидки чесън
- 1 суп. л. кимион
- 1 суп. л. майоран
- 1 суп. л. настъргана лимонена кора
- 2 суп. л. масло
- 250 мл бира
- 250 мл зеленчуков бульон
- сол, черен пипер
Приготвяне:
Измиваме добре месото и го подсушаваме с домакинска хартия. Подправяме със сол и пипер на вкус. Правим по цялото парче разрези (да стане на каренца, квадратчета). Чесъна нарязваме на малки парченца и го стриваме в хаванче заедно с кимиона, майорана и лимонената кора. Втриваме получената смес добре в месото. Разтопяваме маслото и в него запечатваме свинското по няколко минути от всички страни. Слагаме в подходящ огнеупорен съд, заливаме с бирата и зеленчуковия бульон. Покриваме с фолио и оставяме да се задуши за 60-70 минути в предварително загрята на 180 о С фурна. По време на печенето от време на време вдигаме фолиото и поливаме с течността, за да остане сочно. Към края на печенето махаме фолиото, за да се запече добре. Ако искате да се получи хрупкава коричка, към края на печенето месото може да се намаже със смес от бира и мед и да се запече. Поднасяме с гарнитура по желание - картофи, картофено пюре, ориз, със сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар