Отново десерт, отново шоколад и то мнооооого. У нас на особена почит са шоколадовите десерти, те свършват за отрицателно време, ако не си се ориентирал в обстановката, после само слушаш, колко вкусно е било това или онова. А тези кексчета наистина се получиха много сполучливи, идеално за шоко-маниаци като нас.:-))
Продукти за 12 кексчета (правих ги в йена-формички за крем-карамел):
- 2 яйца
- 80 г масло (разтопено)
- 150 г пудра захар
- 70 г натурален шоколад
- 70 г бял шоколад
- 3 суп. л. неподсладено какао
- ½ ч. ч. сметана (заквасена)
- 100 мл прясно мляко
- 300 г брашно
- 1 суп. л. бакпулвер
Приготвяне:
В купа разбиваме с миксер яйцата, сметаната, прясното мляко и разбъркваме до хомогенизирането на сместа. Добавяме разтопеното масло и внимателно разбъркваме. В друга купа пресяваме пудрата захар, какаото, брашното, бакпулвера. Двата вида шоколад нарязваме с нож на по-дребни парченца. Запазваме малко от тъмния шоколад за поръсване. Надробения шоколад добавяме към сухата смес. Смесваме сухите и течните съставки с шпатула само колкото да се размесят. Загряваме фурната на 200 градуса С. Формичките намазваме с мазнина и пълним на 1/3. Отгоре разпределяме оставения настрана тъмен шоколад. Печем 20 минути. След изпичането им оставяме кексчетата да изстинат във формичките, а после нареждаме на решетка до окончателното им изстиване.
Забележка: Не удължавайте много времето за печене, хубаво е кексчетата да останат леко влажни.
Продукти за 12 кексчета (правих ги в йена-формички за крем-карамел):
- 2 яйца
- 80 г масло (разтопено)
- 150 г пудра захар
- 70 г натурален шоколад
- 70 г бял шоколад
- 3 суп. л. неподсладено какао
- ½ ч. ч. сметана (заквасена)
- 100 мл прясно мляко
- 300 г брашно
- 1 суп. л. бакпулвер
Приготвяне:
В купа разбиваме с миксер яйцата, сметаната, прясното мляко и разбъркваме до хомогенизирането на сместа. Добавяме разтопеното масло и внимателно разбъркваме. В друга купа пресяваме пудрата захар, какаото, брашното, бакпулвера. Двата вида шоколад нарязваме с нож на по-дребни парченца. Запазваме малко от тъмния шоколад за поръсване. Надробения шоколад добавяме към сухата смес. Смесваме сухите и течните съставки с шпатула само колкото да се размесят. Загряваме фурната на 200 градуса С. Формичките намазваме с мазнина и пълним на 1/3. Отгоре разпределяме оставения настрана тъмен шоколад. Печем 20 минути. След изпичането им оставяме кексчетата да изстинат във формичките, а после нареждаме на решетка до окончателното им изстиване.
Забележка: Не удължавайте много времето за печене, хубаво е кексчетата да останат леко влажни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар