Сега, когато всички вече "сме се хванали за зелено", можем да похапнем един изключително вкусен спанак на фурна, лесен в направата си, атрактивен при сервиране и не на последно място - вкусен.
Продукти:
- 1 кг спанак
- 1 средно голяма глава лук
- 60 мл доматено пюре
- 1 ч. ч. ориз
- 6 яйца
- сол, черен пипер, олио, червен пипер (опция)
Приготвяне:
Ситно нарязания лук запържваме до омекване. Добавяме измития и нарязан спанак. Разбъркваме добре и задушаваме до омекването на спанака. Добавяме измития ориз и отново разбъркваме. Готовата смес изсипваме в тавичка и заливаме с 2-3 чаши гореща вода. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна, докато водата се поизпари и яденето се сгъсти. Изваждаме тавичката, с лъжица оформяме шест (или повече според големината на тавичката) гнезда и в тях чукваме по едно яйце. Допичаме на малко по-ниска температура за около 3-4 мин., колкото да се запекат яйцата. Сервираме, стремейки се във всяка порция да има по едно яйце. Можем да поднесем с кисело мляко.
Продукти:
- 1 кг спанак
- 1 средно голяма глава лук
- 60 мл доматено пюре
- 1 ч. ч. ориз
- 6 яйца
- сол, черен пипер, олио, червен пипер (опция)
Приготвяне:
Ситно нарязания лук запържваме до омекване. Добавяме измития и нарязан спанак. Разбъркваме добре и задушаваме до омекването на спанака. Добавяме измития ориз и отново разбъркваме. Готовата смес изсипваме в тавичка и заливаме с 2-3 чаши гореща вода. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна, докато водата се поизпари и яденето се сгъсти. Изваждаме тавичката, с лъжица оформяме шест (или повече според големината на тавичката) гнезда и в тях чукваме по едно яйце. Допичаме на малко по-ниска температура за около 3-4 мин., колкото да се запекат яйцата. Сервираме, стремейки се във всяка порция да има по едно яйце. Можем да поднесем с кисело мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар