понеделник, 9 май 2011 г.

Заек в гювеч

Досега не бях готвила заек. Предварително изчетох редица рецепти, исках да стане много вкусно, и в крайна сметка направих своя вариант на рецептата, мисля, че намерих оптималния начин за направата му. Това не означава, че в бъдеще (дай боже) да не го направя и по друг начин. Така описаният ни се услади невероятно много:

zaek_v_gjuve4_2.jpg

Продукти:

- 1 заек
- 4-5 моркова
- 4 големи глави лук
- 1 глава чесън
- 4 печени червени чушки
- ½ глава целина
- 4 суп. л. брашно
- 4 суп. л. зехтин
- 2 суп. л доматено пюре
- 1 ч. ч. червено вино
- сол, черен пипер на зърна
- мащерка и розмарин


Приготвяне:

Нарязваме заека на парчета. Овалваме ги в брашното и ги запържваме в сгорещения зехтин от всички страни. Запърженото месо изваждаме и оставяме на страна. В същата мазнина задушаваме нарязаните на кръгчета моркови, нарязания на полумесеци лук, нарязаните на филийки скилидки чесън, нарязаните на кубчета целина и чушки. Подправяме със сол и черен пипер. На дъното на пръстен гювеч нареждаме половината от зеленчуците, върху тях месото, а върху него остатъка от зеленчуците (при мен остана месо за втори ред и завърших с него). Доматеното пюре размиваме в червеното вино и с него заливаме месото и зеленчуците. Най-отгоре поставяме мащерката и розмарина. Затваряме капака и поставяме в студена фурна. Печем приблизително два часа и половина на 160 градуса С.
zaek_v_gjuve4_1.jpg

zaek_v_gjuve4.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар