Празът , заедно с лука и чесъна, се причислява към семейство лукови. Сортовете праз могат да се класифицират по няколко начина, но основният е разделянето на летен праз, който се бере през същия сезон, в който е засаден, и зимен праз, който може да се бере през пролетта на следващата година. Летните сортове праз по принцип са по-дребни от зимните, а зимните са обикновено с по-силен вкус.
Вкусът на праза по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на френската супа вишисоаз. Брабант и Шотландия също са известни с рецептите си за супи с праз. В наши дни празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година. Използва се и суров в салати. Заради символичното си значение в Уелс, празът се използва широко в тамошната кухня.
Вкусът на праза по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на френската супа вишисоаз. Брабант и Шотландия също са известни с рецептите си за супи с праз. В наши дни празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година. Използва се и суров в салати. Заради символичното си значение в Уелс, празът се използва широко в тамошната кухня.
В българската кухня се използва като съставка в плънката на баница с праз, някои видове зелник и лучник, кебапи, зимни салати и др.
Празът е бил ценен от древните египтяни, гърци и римляни, които разнесли зеленчука из цяла Европа.
Празът е един от националните символи на Уелс, където се носи на деня на св. Давид. Според легендата свети Давид заповядал на уелските си войници да се отличават, носейки праз на шлемовете си, в една историческа битка срещу саксонците, която се провела в поле с праз. Тази история може и да е съчинена от английския поет Майкъл Драйтън, но е известно, че празът е символ на Уелс от много отдавна. Шекспир например споменава обичая да се носи праз като „древна традиция“ в „Хенри V“.
В пиесата Хенри казва на Флуелън, че носи праз, „защото съм уелсец, знаеш ли, добър земляк.“
Празът обикновено се използва като основен зеленчук (най-вече зимният му сорт) или като зелена подправка (летния му сорт), консумира се студен или топъл в салати или ястия.
Празът съдържа витамин С, витамин К, както и фолиева киселина, както минералните вещества калий, калций и магнезий, а също и микроелементите желязо и манган. Силният аромат и вкус на праза се дължат на сярното съединение алицин, което се получава от взаимодействието на алиин и катализиращия ензим алиназа.
След подробната информация, почерпена, разбира се от съкровищницата и многознайката Уикипедия, се съсредоточаваме върху днешното мое предложение. Вкъщи има доста любители на този зеленчук, а самата аз вече имам някои публикувани предложения с него. Днешната рецепта е лесна и изключително вкусна. Надявам се да допадне на любителите на този зеленчук.:-)))
Празът съдържа витамин С, витамин К, както и фолиева киселина, както минералните вещества калий, калций и магнезий, а също и микроелементите желязо и манган. Силният аромат и вкус на праза се дължат на сярното съединение алицин, което се получава от взаимодействието на алиин и катализиращия ензим алиназа.
След подробната информация, почерпена, разбира се от съкровищницата и многознайката Уикипедия, се съсредоточаваме върху днешното мое предложение. Вкъщи има доста любители на този зеленчук, а самата аз вече имам някои публикувани предложения с него. Днешната рецепта е лесна и изключително вкусна. Надявам се да допадне на любителите на този зеленчук.:-)))
Lauch, auch Porree, Breitlauch, Winterlauch, Welschzwiebel, Gemeiner Lauch, Spanischer Lauch, Aschlauch, Fleischlauch genannt, ist eine Sortengruppe des aus dem Mittelmeerraum stammenden Ackerlauchs. Dieses Gemüse zählt zur Gattung Allium in der Unterfamilie der Lauchgewächse (Allioideae). Es ist eine zweijährige krautige Pflanze, die Wuchshöhen von 60 bis 80 cm erreicht. Lauch hat keine Zwiebel, aber die Naturform besitzt eine Knolle. Die linealischen bis lanzettlichen Laubblätter sind 1 bis 5 cm breit.
Früher wurde im deutschsprachigen Raum hauptsächlich die Bezeichnung „Porree“ benutzt. In den letzten Jahren hat sich allerdings die früher nur im Süden gebräuchliche Bezeichnung „Lauch“ immer weiter ausgebreitet.
Der Lauch ist eine Kulturform des Ackerlauchs (Allium ampeloprasum), welcher wild im Mittelmeerraum vorkommt und in verschiedenen Formen kultiviert wird. Lauch war schon um 2100 v. Chr. bekannt. Der sumerische Herrscher Urnammu ließ ihn in den Gärten der Stadt Ur anbauen. Auch im alten Ägypten war Lauch in Verwendung. Er soll den Arbeitern, die die Pyramiden erbauten, als Nahrung gedient haben. Danach war Lauch in der Antike im gesamten Mittelmeergebiet geschätzt. Vom römischen Kaiser Nero wird berichtet, er habe den Lauch auf Grund des enthaltenen Senföls bevorzugt. Wegen dieser Leidenschaft wurde Nero auch als „Porrophagus“ (Lauchfresser) bezeichnet. Lauch war im altgermanischen Ritual so heilig, dass er einer Rune den Namen gab. Wahrscheinlich ist der Lauch im Mittelalter aus Italien nach Mitteleuropa gekommen. Auf den britischen Inseln soll er vom Britenkönig Cadwallader um 640 als Erkennungszeichen für seine Truppen verwendet worden sein.
Lauch wird sowohl als Gemüse (meist Winterlauch) als auch als Küchengewürz (meist Sommerlauch) genutzt; man kann ihn als Gemüse oder Salat kalt oder warm essen. Zusammen mit Karotten und Sellerie wird Lauch als Gewürz in Suppen als sogenanntes Suppengrün verwendet
Lauch enthält unter anderem Vitamin C, Vitamin K und Folsäure sowie die Mineralstoffe Kalium, Calcium, Magnesium und die Spurenelemente Eisen und Mangan. Die antioxidativ und antibakteriell wirkende Schwefelverbindung Allicin, die aus Alliin und dem katalysierenden Enzym Allinase entsteht, verursacht den intensiven Geruch und Geschmack von Lauch. Das Sulfoxid Cycloalliin kommt ebenfalls in diversen Laucharten vor.
Nach der ausführlichen Information, die natürlich aus der Schatzkammer und der allwissenden Wikipedia stammt, möchte ich mich nun auf meinen heutigen Vorschlag konzentrieren. Zu Hause wird diese Gemüseart besonders gern verzehrt, auf dem Blog habe ich bereits einige Rezepte damit gepostet. Mein heutiges Rezept ist sehr leicht zuzubereiten und schmeckt außerordentlich lecker. Ich hoffe, dass es den Fans dieser Gemüseart auch so schmecken wird. :-)))
Продукти:
- 6-7 стръка праз лук
- 400-450 г шунка
- 500 мл прясно мляко
- 100 г брашно
- 2 яйца
- 100 г настърган кашкавал или твърдо сирене
- 4 суп. л. масло
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. настъргано индийско орехче
- галета
- сол и пипер на вкус
Zutaten:
- 6-7 Porreestangen
- 400-450 g Schinken
- 500 ml Milch
- 100 g Mehl
- 2 Eier
- 100 g geriebenen Hartkäse
- 4 EL Butter
- 1/2 TL gemahlenen Kümmel
- 1/2 TL geriebene Muskatnuss
- Semmelbrösel
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
Приготвяне:
Почистеният и нарязан на колелца праз поставяме в тенджера, посоляваме, покриваме с вода и сваряваме до омекването му. След като поизстине малко, оставяме добре да му се изцеди водата. В това време нарязваме шунката на тънки малки кубчета. В тиган загряваме 2 суп. л. масло, в което сотираме изцедения праз лук.
В малка касерола изливаме млякото, загряваме го и започваме да добавяме при непрекъснато бъркане брашното. След като заври, добавяме останалите 2 суп. л. масло, 30 г от настърганото сирене и подправките. След като се сгъсти, отместваме от огъня и оставяме леко да се охлади, добавяме двете разбъркани яйца и внимателно разбъркваме до усвояването им.
На дъното на огнеупорен съд разпределяме равномерно 1/3 от соса, върху него разпределяме половината от задушения праз и отгоре половината от ситно нарязаната шунка. След това повтаряме: сос, праз лук, шунка и върху нея разпределяме останалия сос, заглаждаме добре, поръсваме с настъргания кашкавал (сирене), а върху него и с галетата, така, че да покрием навсякъде. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна за около 45 или 50 минути, докато добие златист загар.
Zubereitung:
Den geputzten und gewaschenen Porree in Scheiben schneiden, in einen Topf geben, leicht salzen, mit Wasser bedecken und weich kochen. Nachdem er etwas abgekühlt ist, gut abtropfen lassen. In der Zwischenzeit den Schinken in kleine feine Würfel schneiden. In einer Pfanne 2 EL Butter schmelzen lassen und darin den Porree andünsten.
In einen kleinen Topf die Milch geben, das Mehl dazugeben und unter ständigem Umrühren zum Kochen bringen. Die 2 weiteren EL Butter, 30 g vom geriebenen Käse und die Gewürze dazugeben. Wenn die Soße dicker wird, von der Kochplatte nehmen und leicht abkühlen lassen, danach die zwei leicht verquirlten Eier dazugeben und vorsichtig umrühren.
Auf den Boden einer feuerfesten Backform 1/3 der Soße gleichmäßig verteilen, darauf die Hälfte vom gedünsteten Porree geben und darauf die Hälfte des Schinkens verteilen. Erneut Soße, Porree, Schinken und zum Schluss den Rest der Soße gleichmäßig streichen, den geriebenen Käse darauf streuen und zuletzt mit Semmelbröseln bedecken. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 45-50 Minuten goldbraun backen.
Още миналата година получих от mimi тази симпатична награда, но за съжаление я запазих във файл и забравих напълно за нея. Моля да извините забавянето й, но съм сигурна, че въпреки това ще и се зарадвате. За радост при споделянето й няма никакви условия, така че с удоволствие мога да я споделя с много хора, за да й се радват максимален брой мои приятели.
Нека тя да краси блоговете на:
Bereits Ende vorigen Jahres hat mimi diese süße Auszeichnung mitgeteilt, aber leider habe ich sie total vergesssen. Ich bitte um Verzeihung wegen der Verzögerung beim Weitergeben dieses Awards, aber ich bin mir sicher, dass ihr trotz alledem Freude daran haben werdet. Zum Glück gibt es bei diesem Award keine Bedingungen, so dass ich ihn vielen Bloggern weitergeben kann. Dieser Award soll folgenden Bloggern Freude bringen:
Други рецепти с праз в блога:
Картофена яхния с праз
Баница с праз и сирене
Крем-супа от праз
Рулца от праз с бекон, сирене и сметана
Праз с ориз на фурна
Праз с яйца и извара
Lauch enthält unter anderem Vitamin C, Vitamin K und Folsäure sowie die Mineralstoffe Kalium, Calcium, Magnesium und die Spurenelemente Eisen und Mangan. Die antioxidativ und antibakteriell wirkende Schwefelverbindung Allicin, die aus Alliin und dem katalysierenden Enzym Allinase entsteht, verursacht den intensiven Geruch und Geschmack von Lauch. Das Sulfoxid Cycloalliin kommt ebenfalls in diversen Laucharten vor.
Nach der ausführlichen Information, die natürlich aus der Schatzkammer und der allwissenden Wikipedia stammt, möchte ich mich nun auf meinen heutigen Vorschlag konzentrieren. Zu Hause wird diese Gemüseart besonders gern verzehrt, auf dem Blog habe ich bereits einige Rezepte damit gepostet. Mein heutiges Rezept ist sehr leicht zuzubereiten und schmeckt außerordentlich lecker. Ich hoffe, dass es den Fans dieser Gemüseart auch so schmecken wird. :-)))
Продукти:
- 6-7 стръка праз лук
- 400-450 г шунка
- 500 мл прясно мляко
- 100 г брашно
- 2 яйца
- 100 г настърган кашкавал или твърдо сирене
- 4 суп. л. масло
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. настъргано индийско орехче
- галета
- сол и пипер на вкус
Zutaten:
- 6-7 Porreestangen
- 400-450 g Schinken
- 500 ml Milch
- 100 g Mehl
- 2 Eier
- 100 g geriebenen Hartkäse
- 4 EL Butter
- 1/2 TL gemahlenen Kümmel
- 1/2 TL geriebene Muskatnuss
- Semmelbrösel
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
Приготвяне:
Почистеният и нарязан на колелца праз поставяме в тенджера, посоляваме, покриваме с вода и сваряваме до омекването му. След като поизстине малко, оставяме добре да му се изцеди водата. В това време нарязваме шунката на тънки малки кубчета. В тиган загряваме 2 суп. л. масло, в което сотираме изцедения праз лук.
В малка касерола изливаме млякото, загряваме го и започваме да добавяме при непрекъснато бъркане брашното. След като заври, добавяме останалите 2 суп. л. масло, 30 г от настърганото сирене и подправките. След като се сгъсти, отместваме от огъня и оставяме леко да се охлади, добавяме двете разбъркани яйца и внимателно разбъркваме до усвояването им.
На дъното на огнеупорен съд разпределяме равномерно 1/3 от соса, върху него разпределяме половината от задушения праз и отгоре половината от ситно нарязаната шунка. След това повтаряме: сос, праз лук, шунка и върху нея разпределяме останалия сос, заглаждаме добре, поръсваме с настъргания кашкавал (сирене), а върху него и с галетата, така, че да покрием навсякъде. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна за около 45 или 50 минути, докато добие златист загар.
Zubereitung:
Den geputzten und gewaschenen Porree in Scheiben schneiden, in einen Topf geben, leicht salzen, mit Wasser bedecken und weich kochen. Nachdem er etwas abgekühlt ist, gut abtropfen lassen. In der Zwischenzeit den Schinken in kleine feine Würfel schneiden. In einer Pfanne 2 EL Butter schmelzen lassen und darin den Porree andünsten.
In einen kleinen Topf die Milch geben, das Mehl dazugeben und unter ständigem Umrühren zum Kochen bringen. Die 2 weiteren EL Butter, 30 g vom geriebenen Käse und die Gewürze dazugeben. Wenn die Soße dicker wird, von der Kochplatte nehmen und leicht abkühlen lassen, danach die zwei leicht verquirlten Eier dazugeben und vorsichtig umrühren.
Auf den Boden einer feuerfesten Backform 1/3 der Soße gleichmäßig verteilen, darauf die Hälfte vom gedünsteten Porree geben und darauf die Hälfte des Schinkens verteilen. Erneut Soße, Porree, Schinken und zum Schluss den Rest der Soße gleichmäßig streichen, den geriebenen Käse darauf streuen und zuletzt mit Semmelbröseln bedecken. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 45-50 Minuten goldbraun backen.
Още миналата година получих от mimi тази симпатична награда, но за съжаление я запазих във файл и забравих напълно за нея. Моля да извините забавянето й, но съм сигурна, че въпреки това ще и се зарадвате. За радост при споделянето й няма никакви условия, така че с удоволствие мога да я споделя с много хора, за да й се радват максимален брой мои приятели.
Нека тя да краси блоговете на:
Леви, Дани, Candy, Ева Тонева, Диани, Еликсир, Мариянка, Мария, Габи, Марийчето (Fait Maison), Лети, Moni.M_T, Дени, Ивана, Мария (Пепеляшка), Нинка, Ина, Ева Бор, Зиче, Таня, Мина, Диана, Траяна, Маги (На масата у нас), Мира, Зори, Руми, Вики, Живка, Теди, Буба, Ели Димиева, Petya Hristova, Пипилотка, Ели Ганова, Лили (Lilys Cakes),, Марта, Яна, Жани, Вили Конова, Христина, Гуинет, Светланка, Стани, Нели, Роси, Дари, Цвети, Зорница, ЕdiLina, Вили (My Violet Moments), Сабина, Русанка, Христина, Мъхчето, Мириамс, Павлина, desi_go, dreamer, Мария (My cooking creations), Елена, Катя (Кокошарник), DSDiva, Лина, Тони, Веси, Бети, Мария (Моята тетрадка с рецепти), Калина, Гисчо, Илиана, Tish, Ирония Идиотова, Дани (стилопак), Sonya, Иглика, Мира, shareniika, krasi_yo, Venetta, Миро, Драго,
sofiaaurora, Юлия, Лика, Tanja, Sabine, Manuela, Paprika, el horno de maria, SUSANNA, Carme, Kara, Cavaru, Chris, Pastelito Valiente, Ann, MaCarmen, Le Cognate, marifra79, ana, Pi, Roberta, createwithmom, Torviewtoronto, SAPRI, Marina, annemineli,
Други рецепти с праз в блога:
Картофена яхния с праз
Баница с праз и сирене
Крем-супа от праз
Рулца от праз с бекон, сирене и сметана
Праз с ориз на фурна
Праз с яйца и извара
Мила Мони,
ОтговорИзтриванеобичам праз и от ранна есен /лятото не го виждам /
го използвам почти винаги, вместо лук :)
Много полезна информация си почерпила от "многознайката"!
И много апетитна, с хрупкава коричка, запеканка!
Благодаря за споделената с мен чудесна награда!
Прегръдка, миличка и топла вечер!
Moni,благодаря от сърце за наградата, за прощапулник блогър като мен тя значи много!Благодаря и за вкусното предложение,и за интересния пост!:)Прегръдки:)Пожелавам ти успешена седмица!
ОтговорИзтриванеМони, въпреки, че вкъщи праз и лук не се ядат, по-скоро останалата част от семейството, наскоро ми се дояде праз и си купих. Направих веднъж, но тъй като съм отвикнала да го готвя, останалата част си седи и се чудих какво да го направя. Идеята ми дойде точно на време, утре това ще хапвам аз:)
ОтговорИзтриванеОтново благодаря за наградката!
Прегръдки и успешна седмица!
Liebe Moni
ОтговорИзтриванеIch liebe solche Aufläufe.Sieht sehr lecker aus.Bei mir gibts morgen was ähnliches.
Vielen Dank auch für deine Auszeichnung an mich.Nehme ich gerne an.Zumal man nicht erzählen muss.( das hab ich gestern in einem Post wieder ausgiebig getan......lach
Ich wünsche dir noch einen schönen Abend.
LG
Martina
Moni, great post. Soon I'll learn Bulgarian, thanks to you! :)
ОтговорИзтриванеМила Мони, чудесно предложение! Ястието изглежда много апетитно и сочно.
ОтговорИзтриванеВкъщи обичаме праз и понякога дори го ползвам вместо кромид лук ако случайно нямам такъв в момента. С удоволствие ще опитам рецептата ти. Благодаря, че я сподели.
Пожелавам ти една прекрасна нова седмица от мен!♥♥♥
Прекрасно предложение, Мони!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената наградка!
Хубава седмица!
Много апетитна хапка, Мони :) И у дома много ще се хареса :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за наградата и благодаря за жеста на внимание!
Хубава нова седмица от мен!
Благодаря за рецептата и наградата, Мони!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица и от мен!
Мони, каква запеканка, разкошотия!!!!! Останаха ми очите в това парченце... Прекрасна е, много апетитна. Мони, благодаря ти за наградата, означава много за мен, след като я споделяш, без излишни условия за това! Прегръщам те, Миличка и ти пожелавам прекрасна нова седмица и много усмивки!
ОтговорИзтриванеHuhu liebe Moni,
ОтговорИзтриванеEigentlich wollte ich mir Dein neues Rezept ansehen, es gefällt mir sehr gut, ich werde es die kommende Woche noch nachkochen ;o)), aber da wartete eine Überraschung auf mich ;o)), ich bedanke mich für diese Auszeichnung, die ich sehr gerne annehme!!
Ganz liebe Grüße,
Irène
Чудесно ястие и снимки,Мони,много ми харесаха!
ОтговорИзтриванеЧестита ти награда и благодаря,че ще имам удоволствието да я закича и в моя блог!
Прегръдки!
Мони, искам да ти дойда на гости!Това за мен ще е най-голямата награда!:))))) Прегръдки и целувки, вкусно е у вас, ох, колко вкусно!
ОтговорИзтриванеБраво Мони! Супер предложение! Вкъщи много обичаме праз и тази рецепта идва точно на място, пък и много апетитно звучи. Докато четох й усетих вкуса. Много приятно съм изненадана от информацията, която си дала. Научих нови неща. Хубаво е допълнително да се ограмотяваме. Желая ти една лека и приятна нова седмица!!
ОтговорИзтриванеEasy and delicious..
ОтговорИзтриванеОбичам запеканки независимо с какво е направена,но твоята е толкова сочна и примамлива,че се окапах:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената награда много е сладка.
Прегръдки!
Запеканката си я бива :)....обичам ястия с праз и изчетох на един дъх инфото за праза ...абе то многознайка има ,ама си е по - друго като го прочетеш споделено от приятел :)!
ОтговорИзтриванеМони , благодаря за наградата , много е сладка mimi ...вземам я и при мен :)!
Хубава нова седмица ! Прегръдки !
Благодаря за наградата, Мони!
ОтговорИзтриванеДопада ми вкусното предложение към нея ;)
Сърдечни поздрави!
Мони, много апетитно ястие си приготвила,поздравления!Ще взаимствам идеята,ние в къщи много обичаме праз.Много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата и те каня при мен и аз съм ти приготвила една!
Желая ти успешна и усмихната седмица!
Мони, обичам праз във всякакви варианти, инетерсно е и твоето предложение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че си ме включила в "оня списък"! И ти благодаря за многото коментари, които беше ми оставила в блога-стана ми много приятно, че беше зачезнала някъде за дълго!
Спорна, здрава и уютно-топла седмица желая!
Мария
Моничкааааааа колко вкусно!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеОбожавам запеканки.Знаех си, че не трябва да надничам при теб по обед:)
Хиляди благодарности и за двете награди, грабвам си ги веднага с голямо удоволствие и усмивка!
Прегръдки , слънчо!!!!!
Мони, слънце, много благодаря за наградата! А за празът определено ме изненада с информацията. Вкъщи почти не го използваме, но май ще ме убедиш в предимствата му :) Прегръдки и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеХайде и аз сред любителите на праза, допада ми и допълнителната информация, Мони!
ОтговорИзтриванеЗапеканката е страхотна идея, чудесна рецепта и много апетитни снимки.
Честита нова усмихната и слънчева награда, от сърце ти благодаря за жеста и вниманието.
Вземам си я с радост,
сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Мони,със сигурност ще правя тази вкусотия-в къщи много обичаме праз и то баници,но на моите ще направя и в този вариант.Нещо по-различно и вкусно.
ИзтриванеБлагодаря ти ,мила за наградата-много е сладка...
Хубава вечер ти желая!
Много по вкуса ми е тази твоя рецепта, Мони. Благодаря и за наградата :)
ОтговорИзтриванеХопааа и аз да скокна в клубчето на обичащите праз :) Запеканката е чудна, много вкусно съчетание на продукти!
ОтговорИзтриванеМони, благодаря ти мила за наградата!
Снежен поздрав и топла прегръдка!
ЕДНА ДОБРА TIP приятен и здравословен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата, тя е с огромното удоволствие, които носят.
И с толкова много Блог това.
целувки
Мони, запеканката ти изглежда превъзходно, а и предполагам доста вкусно. Обожавам да правя такива лесно изпълними и бързи рецепти! Ще се пробва непременно. И много ти благодаря, че сподели с мен тази свежа и симпатична награда! Поздрави и слънчеви зимни дни ти желая!
ОтговорИзтриванеМони, много красива награда, благодаря ти от сърце! Запеканката е уникална, усещам аромата и!
ОтговорИзтриванеМони, много интересна рецепта с праз, харесва ми:)Научих интересни неща и за праза, за което благодаря! Много благодаря за тази сладка награда!За мен е удоволствие да я приема! Лека вечер и много усмивки:)))
ИзтриванеМони миличка мерси за сладката награда
ОтговорИзтриванеаз праз не ям ,но тази запеканка изглежда толкова апетитно,че несъзнателно поисках да я опитам :)
хубава вечер и прегръдки
Благодаря за наградата, Мони!Поласкана съм от твоето внимание и се радвам , че си ме наредила сред другите кулинари - блогъри!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мони, голяма вкусотия! Стоя и се облизвам пред монитора. Добре, че го няма мъжа ми, че голяма подигравка щеше да падне :))) хихи
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата! Прегръдки!
Топла вечер!
И аз намирам сготвения праз за чудесно нещо.
ОтговорИзтриванеТази запеканка влзиа в графат ми за бърза и вкусна вечеря.
Мила Мони, благодаря за споделената награда- много е симпатична;)
Хубава седмица ти желая!
Адски сочно и вкусно изглежда тази запеканка, Мони!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата :)
Хубава, макар и студена вечер :)
Чудно вкусна запеканка, Мони!
ОтговорИзтриванеВкусна и ароматна!
Благодаря за наградата!
Поздрави и хубава вечер!
Мони, благодаря ти, че споделяш наградата и с мен! Много ми допада запеканката! С огромно удоволствие бих си хапнала 1-2-3 порцийки :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
През зимата обичам да готвя с праз, а тази запеканка със сигурност ще се пробва скоро, изглежда невероятно апетитна. Благодаря за наградата! Пожелавам ти красиви снежни дни и сгряващи усмивки....зима си е, какво да му обсъждаме на времето, важното е да гледаме позитивно и слънчево на студа!
ОтговорИзтриванеМони, всичко приготвено с праз за мен е празник, а това твоето е голям празник.Вземам си парченце заедно с тази така сладурчеста награда.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за гостоприемството тук, приятелската атмосфера и прекрасните предложения!
Хубава вечер и вълнуващ нов ден!
Много обичам подобни запеканки!Идеята да се комбинира и с праз я прави още по-вкусна и ароматна.
ОтговорИзтриванеНаградата е много сладка,да ти е честита!
Благодаря ,че я споделяш и с мен!
Лека нощ,до скоро!
Мони, както винаги чудесна рецепта, поднесена с професионализъм! Благодаря ти, че сподели наградата с мен, караш ме да се чувствам прекрасно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Отново съм аз, и аз имам награда за теб в моя блог. Заповядай да си я вземеш!
ОтговорИзтриванеВъпреки че не съм почитател на месото, мога само да кажа, че ястието изглежда много апетитно и изкушаващо! А праз със сьомга ако знаеш колко е вкусно :-)!
ОтговорИзтриванеЧетейки поста ти, се сетих за един момък от Уелс, който преди време се появи в едно вечерно развлекателно предаване на bTV, с един голям стрък праз и обясни че това било символът на страната му. Аз толкова се смях и въобще не го взех на сериозно, мислех че е просто шега - вид автоирония. Но ето сега благодарение на теб разбрах, че е всъщност един съвсем сериозен факт :-).
Благодаря ти за наградата, Мони, много си мила!
Хубава седмица от мен!
Мони благодаря за тази прекрасница с букет, усмихна ме широко :-) Рецептата и инфото около нея са суперски! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМони, много ми допада тази запеканка. Не съм правила нещо подобно. Вкъщи много обичаме праз и ще я направя в скоро време.
ОтговорИзтриванеБлагодарности за сладурската награда :)
Поздрави!
Ейй Мони, извини ме мила, толкова съм заплесната напоследък, че не съм видяла съобщението ти в предишния си пост ! Напоследък съвсем не смогвам :( Страшно ти благодаря за споделената награда, както винаги си толкова мила и внимателна!!! Много си те обичкам да знаеш :) А запеканката ти е превъзходна:)
ОтговорИзтриванеМного силно те прегръщам и ти пожелавам много усмихнат ден, ти вече усмихна моя :)
Мони, благодаря ти за подаръка. Макар,че не пиша постоянно в блогът ти понякога просто нямам какво да кажа от възхищение. Продължавай все така да ни радваш.
ОтговорИзтриванеЗа рецептата - отдавна си търся рецепта за запеканка без картофи и май вече я намерих.
Лека вечер ти желая!
Мони, благодаря за наградата! Много си мила :) Отчупвам си от запеканката :)
ОтговорИзтриванеИдеята за тази гозба доста ми допада! Благодаря за рецептата и наградата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМони, сърдечно благодаря за наградата! Много мил приятелски жест! Запеканката изглежда повече от апетитно! Прегръдки с пожелания за чудесен ден! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Моника е чест да ви видя ме следват по целия път от Унгария .. аз ще направя същото скоро поздравления за красиви и цветни блога си за щастие има Google Translator, който обединява хората .. скоро Simmy
ОтговорИзтриванеМони, приеми моите Огромни благодарности за наградите, с които ме даряваш :) Много съм трогната от този мил жест. Много харесвам блога ти, всички вкусотийки, които приготвяш и това, че си един много мил и приятен човек, приятел-блогър. От сърце ти пожелавам всичко най-хубаво!
ОтговорИзтриванеА запеканката ти изглежда убийствено! :)
Приятно и зимно вкусно :) Мони, съжалявам че толкова много време не съм се появявала в онлайн пространството, и с извинение за голямото забавяне ти благодаря за една наградка, която ми сподели преди месеци :) исках някак да върна жеста, така че като имаш вере надникни тук :) http://plummytales.blogspot.com/2012/02/food-trends-of-week-6-plus-award.html
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
wooooooooooow che delizia! complimenti, un bacio :)
ОтговорИзтриванеps: ho realizzato un nuovo concorso "Fashion Food": in premio 100 euro di shopping! Ti aspetto :)
Momi, la foto lo dice todo super apetecible, besos
ОтговорИзтриванеМоничка,честит имен ден,мила!
ОтговорИзтриванеМного здраве ти пожелавам и все така да си лъчезарна и усмихната!
Приятен празник!Прегръдки!
Благодаря за наградата. Много си мила. А запеканката изглежда апетитно, вземам си :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Изглежда много апетитно, Мони!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за вниманието - наградката си взех с усмивка:)
Здрава да си!
Мони, пак си сготвила вкусничко! Обичам ястия с праз лук, а.....товоята Запеканка с праз и шунка изглежда много апетитно! Благодаря за чудесната рецепта!Както винаги .....си направила чудесни снимки!!!
ОтговорИзтриванеЧестита награда!
Прегръщам те и ти желая една неповторимо красива неделя!
Мони, страшно обичам такъв тип ястия - лесни и вкусни, страхотна запеканка, която веднага слагам в "to do" списъка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поредната награда! Страхотна е, трогната съм от вниманието и милия жест! Прегръщам те!
Pгettу! Thіs has been an extremely wondеrful artiсle.
ОтговорИзтриванеThanκs for supplying these details.
Here is my web page :: iphone repair
излгежда много хубаво, вкусно - Прекрасно!!! задължително ще го приготвя въпреки че избягвам да се храня с тесто и подоби неща - но на това немога да устоя
ОтговорИзтриване