вторник, 10 май 2011 г.

Зеленчукова супа със сметанова застройка

Нека сменим малко тона и за разнообразие и за цвят да видим друго предложение. Вкъщи супите са на почит, но само ако са по-гъсти, застроени, почти като яхнийка. Тази зеленчукова супичка я правя най-често, всеки път според наличните зеленчуци вкъщи.


Изображение

Продукти:

- 2-3 средно големи картофа
- 2-3 моркова
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- половин глава целина
- 1 връзка пресен лук
- 2 скилидки чесън
- 50 г масло
- листа от целина
- 1/2 връзка магданоз
- сол, пипер
- фиде
- 1 жълтък
- 2-3 суп. л. сметана за готвене

Приготвяне:

На дъното на тенджера разтопяваме маслото. В него задушаваме за 5 минути на среден огън ситно нарязания пресен лук и пасирания чесън. След това добавяме ситно нарязаните целина,моркови и чушки, разбъркваме и оставяме да се задушат. Наливаме гореща вода и оставяме зеленчуците да се сварят. Когато поомекнат, се добавят нарязаните на малки кубчета картофи. 5 минути след това добавяме фидето. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме внимателно и варим до окончателното омекване на зеленчуците. Нарязваме на ситно целината. В купичка разбъркваме жълтъка с 2-3 супени лъжици готварска сметана. Започваме да добавяме с черпак от течността на супата и бъркаме внимателно. След изравняване на температурите, започваме да изсипваме от сметанената застройка обратно в тенджерата. Разбъркваме за последен път и оставяме супата да заври. Нарязваме магданоза на ситно и изсипваме в тенджерата.
Ако обичате по-гъсти супи, може да сгъстите с нишесте или брашно.

Изображение

Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар