Продукти:
- 4-5 средноголеми стръка праз
- 1 чаена чаша ориз
- 1 малка кутийка домати на кубчета (докато има пресни домати 1-2 пресни)
- 1 суп. л. червен пипер
- 4-5 суп. л. зехтин
- сол, черен пипер на вкус
- сух джоджен
Приготвяне:
Стръковете праз нарязваме на парчета с големина около 1 см. Поставяме в тавичка, посоляваме, поръсваме с 2-3 суп. л. зехтин, покриваме с вода и поставяме в силна фурна да се задуши, запече и омекне. От време на време отваряме и разбъркваме, за да се запече равномерно (ако някои парченца леко поизгорят, няма страшно, те са най-вкусните). След като празът е омекнал, добавяме почистения и измит ориз, доматите, черния и червения пипер, останалият зехтин, претритият джоджен и евентуално още малко сол (заради ориза), сипваме 1-2 ч. ч. вода (ако при задушаването на праза водата е намаляла много, може и повече) и връщаме в силната фурна, за да запечем. Докато се готви, отваряме само един път, за да разбъркаме внимателно и след това не бъркаме повече, за да не се разкашка ориза. След като е готов, по желание може да се наръси със ситно нарязан магданоз. Вкусен е както топъл, така и студен. Можем да поднесем с кисело мляко.
Забележка: В това ястие обичаме да преобладава праза, по желание може да се увеличи количеството на ориза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар