Продукти:
- 5 стръка праз (не от най-тънките)
- 750 мл зеленчуков бульон
- 1 картоф
- 250 мл сметана
- сол, черен пипер
- 50 г масло
- няколко тънки парчета бекон
- 1-2 филии ръжен хляб (за непосредствено поднасяне, не за цялото количество)
- подправки за крутоните
- зехтин
Приготвяне:
Празът се нарязва на по-малки парчета и се задушава за 5 минути в маслото. Картофът се нарязва на малки кубчета, добавя се към праза и се задушава още 5 минути. Добавя се зеленчуковият бульон и всичко се вари 15-20 минути. Когато зеленчуците са готови, пюрираме (с пасатор, блендер или кухненски комбайн), добавяме сметаната, след което разбъркваме отново. (По рецепта може да се сервира веднага, само че аз върнах тенджерата за малко на котлона.) Приготвяме крутоните във фурната или микровълновата печка. (При мен във фурната, за да използвам топлината й. Нарязваме хляба, поръсваме с шарена сол и чесън на прах, преместваме кубчетата в малка тавичка, за да няма трохи, покапваме с малко зехтин и печем на горен реотан, като ги пазим внимателно и разбъркваме от време на време.) На края сервираме по желание с крутони и леко запържени парчета бекон.
Източник: Hausgemachte Spezialitäten
Няма коментари:
Публикуване на коментар