сряда, 11 май 2011 г.

Сладкиш с нектарини и сини сливи

paj_nektarini_slivi1.jpg

Продукти за кръгла форма с диаметър 26 см:

- 125 гр брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 80 гр захар
- 80 гр меко масло
- 2 яйца
- нектарини
- сливи

Приготвяне:

Пресяваме брашното с бакпулвера. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме маслото и разбиваме добре. След това към маслената смес добавяме по малко от брашното и разбъркваме до получаването на гладка смес. Изсипваме тестото в намазнена и набрашнена тавичка (ако формата е огнеупорна, не е необходимо). Не се притеснявайте, че количеството не е много, по време на печене се надига достатъчно и дори покрива част от плодовете. Важно е само да го разстелем внимателно върху цялата форма. След това нарязваме плодовете по желание (при мен сливите на половинки, а нектарините на тънки полумесеци) и покриваме цялата форма (аз подредих първо сливите, след това нектарините със застъпване), колкото по-плътно са подредени, толкова по-красиво ще изглежда сладкиша след изпичане. Печем 50 минути на предварително загрята на 180 о С фурна. Тъй като фурните са различни, може да се провери с дървена клечка, ако излиза суха, значи е изпечен добре. Още топъл поръсваме сладкиша със смес от 1 суп. л. захар и 1 ч. л. канела. Би могъл да бъде поднесен със сладолед или бита сметана.
paj_nektarini_slivi3.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар