сряда, 11 май 2011 г.

Яхния от жълт фасул със сирене

Изображение

Продукти:

- 1 кг жълт фасул
- 1-2 средно големи глави лук
- 4 скилидки чесън
- 2 домата (бланширани и обелени)
- 150 г сирене
- 1 суп. л. брашно
- 2 жълтъка
- ½ връзка копър
- олио
- сол, червен пипер

Приготвяне:

Измиваме жълтия фасул и подрязваме крайчетата. Нарязваме на половина или на три според големината на шушулките. Лука нарязваме на дребно, обелените домати нарязваме на кубчета, чесъна пресоваме. Разбиваме жълтъците и ги разбъркваме с брашното. Сиренето намачкваме с вилица и добавяме към жълтъците. В загрятата мазнина изсипваме лука, посоляваме и запържваме, докато стане златист. Сваляме от огъня, добавяме червен пипер, разбъркваме, изсипваме кубчетата домати, разбъркваме и добавяме ½ ч. ч. хладка вода. Добавяме жълтия фасул, разбъркваме, сипваме още вода до нивото на фасула и оставяме да заври. След това намаляваме котлона и го оставяме да се свари напълно. Малко преди свалянето му от огъня застройваме с жълтъчено-сиренената смес (както процедираме и при супите, с изравяване на температурите, за да не се пресече). Добавяме пресования чесън и ситно нарязания копър, разбъркваме за последен път и сваляме от огъня.

Изображение

Изображение


Източник: Рецептите на Пенка Чолчева (с малки промени)

Няма коментари:

Публикуване на коментар