сряда, 11 май 2011 г.

Lasagne alla Carbonara

Днес отново предлагам нещо от безкрайно вкусната италианска кухня - Lasagne alla Carbonara. Думичката "alla" би следвало да означава, че това просто е вариант на истинската рецепта. Но най-добре вижте сами продуктите и начина на приготвяне, за да можете да решите, дали й отстъпва по вкус.




Продукти:

- 9 - 12 кори за лазаня (по възможност с яйца)
- 2 стръка праз лук
- 400 г гъби (аз използвах печурки)
- 100 г бекон
- 5 яйца
- 350 мл прясно мляко
- 150 г заквасена сметана
- 1 суп. л. царевично нишесте
- 150 г пармезан (аз лично използвах точно него, но ако желаете, може да го замените)
- 3-4 стръка мащерка
- сол и пипер на вкус
- мазнина за формичката



Приготвяне:

Почистваме праза, измиваме го и го нарязваме на тънки кръгчета. Същото правим и с гъбите, почистваме ги, измиваме и нарязваме на не много големи парчета. Нарязваме бекона на кубчета и го запържваме за малко на тиган без никаква мазнина, да стане хрупкав. Към него добавяме и гъбите и пържим всичко заедно за 2-3 минути. Овкусяваме със сол и черен пипер.
С помощта на тел разбъркваме в купа яйцата, млякото, сметаната и нишестето. Овкусяваме получената смес със сол и пипер. Настъргваме пармезана, а мащерката измиваме, подсушаваме и нарязваме. Оставяме около 2 суп. л. от настъргания пармезан настрана, а останалото сирене заедно с нарязаната мащерка добавяме към яйчено-млечната смес.
Намасляваме квадратна формичка за печене. Загряваме фурната на 175 градуса С.
Върху дъното на формата разпределяме равномерно една лъжица от яйчната смес, колкото да го покрие. Започваме да редуваме платките за лазаня, сместа с праз и бекон и след това от яйчената смес. Правим няколко пласта, колкото ни позволяват продуктите и разбира се, според големината на избраната форма за печене. Най-отгоре трябва да завършим с кори и яйчена смес, върху които поръсваме оставените предварително настрана 2 суп. л. настърган пармезан. Печем за 45 минути.




Няма коментари:

Публикуване на коментар