сряда, 11 май 2011 г.

Картофи-ветрило

kartofki_vetrilo2.jpg

Продукти:

- 4 големи картофа (може и с пресни)
- 50 гр настърган кашкавал
- 1 средно голям морков
- 3 скилидки чесън
- сол, розмарин, мащерка, риган
- 2 суп. л. зехтин
- сока и настърганата кора на 1 лимон

Приготвяне:

Измиваме добре картофите. Ако са пресни, оставяме с кората, ако са стари - както при мен, обелваме. Нарязваме всеки картоф вертикално на около 0,5 см дебели парчета, без да стигаме до основата на картофа, така че да се получи нещо като ветрило. В купичка смесваме зехтина с настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Слагаме да се разтопи за минутка в микровълновата или на котлона. Нарязваме морковите и скилидките чесън на фини филийки и ги нареждаме в прорезите на картофите, като във всеки слагаме по парченце морков и парченце чесън и ги редуваме по диагонал. Подреждаме картофите в тавичка и ги намазваме с ароматизирания зехтин. Печем на 180 градуса около 50-60 минути до готовност, като от време на време ги заливаме с мазнината. В купа смесваме подправките и кашкавала. Когато картофите са готови, поръсваме с подправките и настъргания кашкавал и запичаме за две-три минутки на функция "грил".
Може да се поднесе като предястие или гарнитура към месо или риба.
kartofki_vetrilo3.jpg

Източник: По идея на "Best Food", преработена и адаптирана от мен.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар