сряда, 11 май 2011 г.

Щолен с извара



Продукти:

- 500 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 200 г захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 4 капки бадемова есенция на Dr. Oetker
- 20 мл. ром
- 2 яйца
- 175 г масло
- 250 г безсолна извара
- 150 г стафиди
- 150 г нарязани или счукани бадеми
- 100 г сушени плодове (аз сложих микс екзотични плодове)
- пудра захар за поръсване



Приготвяне:

Брашното, бакпулвера и щипката сол пресяваме върху работния плот. По средата правим кладенче. В него слагаме захарта, ванилената захар, яйцата, бадемовата есенция, рома, нарязаното на парченца масло. Започваме да разбъркваме. Добавяме изварата, стафидите, бадемите и сушените плодове и измесваме тестото до пълното хомогенизиране на продуктите. Ако тестото лепне много, може да се добави още малко брашно. Формата, в която ще печем, се намаслява добре. Изсипваме тестото във формата, заглаждаме го добре. Печем за 60-70 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като извадим от формата, поръсваме щолена още топъл с пудра захар.
Забележка: Аз пекох в специалната форма за щолен, която след изсипването на тестото се обръща върху намаслена тава.








Източник: от опаковката на формата за щолен

Няма коментари:

Публикуване на коментар