сряда, 11 май 2011 г.

Кадифено шоколадово удоволствие

Изображение

Продукти:

- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 3 суп. л. брашно
- ½ пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч. ч. смлени орехи (не на брашно!)
- 1 ампула ромова есенция на Dr. Oetker
- 1 ч. ч. масло
- 2 натурални шоколада (с повече какаово съдържание)
- пудра захар, шоколадови или захарни пръчици за поръсване

Приготвяне:

В касерола разтопяваме на слаб огън маслото и шоколада и оставяме на страна да се охлади. В купа разбиваме с миксер яйцата с кристалната и ванилената захар до побеляване. Добавяме смесените брашно, бакпулвер и щипката сол и продължаваме да бъркаме. Към сместа прибавяме смлените орехи и ромовата есенция и вече разбъркваме внимателно с шпатула. Когато орехите са се смесили добре, добавяме шоколадово-маслената смес и бъркаме до усвояването й. Изсипваме готовата смес в малка кръгла или правоъгълна тавичка, предварително намаслена. Печем на 160 градуса С около 40 минути. След изпичане оставяме да се охлади във формата. Можем да украсим по желание с пудра захар, пръчици или да направим шоколадова глазура.

Забележка: Сладкишът е тип Gateau (гато), т.е. не трябва да е изпечен напълно до сухо, а да има нежна, влажна консистенция.
Изображение

Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар