сряда, 11 май 2011 г.

Сладки гнезда

Рецептата на тези сладки я имам от баба ми. Едно време двете със сестра ми много обичахме да се въртим в кухнята и да помагаме на мама и баба. Естествено най-интересно ставаше около подготовката на Коледните празници. Тогава наставаше такава суматоха. Вкъщи ухаеше на канела, портокал.... все аромати, които свързвам с Коледа и Нова Година. Честно казано, съм забравила, какво беше точно името на тези сладки, но на нас двете със сестра ми много ни приличаха на гнезда. Така и съм ги записала в тетрадката си с мамините и бабините рецепти.
Изображение

Продукти:

- 150 г масло
- 100 г захар
- 2 ч. л. ванилена захар
- 1 жълтък
- 250 г брашно
- на върха на ножа бакпулвер

За пълнежа и за украсяване:


- 100 г конфитюр от кайсии
- 100 г счукани лешници
- пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Пресяваме брашното с бакпулвера върху работния плот и по средата му правим кладенче. Отгоре сипваме жълтъка, нарязаното на малки парченца масло, захарта и ванилената захар. С леко набрашнени ръце замесваме всичко до получаването на гладко тесто. Увиваме във стреч-фолио и оставяме в хладилника за минимум един час.
След това разделяме тестото на две и от него оформяме две рулца (с приблизителен диаметър 4 см). Всяко рулце нарязваме на 1,5 см дебели шайби и ги нареждаме в тавичка, застлана с пекарска хартия. С дръжката на дървена лъжица притискаме всяко парченце и оформяме вдлъбнатини. Смесваме конфитюра и счуканите лешници и със сместа пълним вдлъбнатините. Печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 15 минути. След изпичането им още топли ги поръсваме с пудра захар и ги оставяме да изстинат върху решетка. Маже да се съхраняват в метални кутии.
Изображение

2 коментара:

  1. Мммммм страхотни са! Ще ги прбвам и не звучат сложно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! Наистина не са трудни и не е задължително да се приготвят за специални случаи. Затворени в кутии издържат дълго и омекват допълнително. Но, който успее да ги опази, разбира се.:-) Кажи, когато ги пробваш!

    ОтговорИзтриване