сряда, 11 май 2011 г.

Лимонови мъфини с мак

Отново мъфини, да, просто изпробвам поредната рецепта. Беше ми интересна комбинацията между цитрусовия плод и мака. Оказа се, че това са мъфини с нежна текстура, фин вкус, като лимоновият и маковият аромат идеално си пасват.

Продукти:

- 2 големи яйца
- 200 гр захар
- 113 гр масло
- 240 мл сметана
- 260 гр брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сода
- 1 суп. л. маково семе
- кората на един лимон
- 1 ч.л. ванилова есенция (може да се замени с ванилова захар)


Глазура (по желание):

- 60 гр пудра захар
- 2 суп. л. прясно изцеден лимонов сок


Приготвяне:

Загряваме фурната предварително на 205 градуса С. Във всяко гнездо на формата за мъфини поставяме хартиена капсулка. В купа смесваме брашното, маковото семе, солта и содата. В друга купа разбиваме с миксер маслото и захарта до получаването на кремообразна смес. Добавяме яйцата едно по едно и продължаваме да разбъркваме. След това добавяме лимоновата кора, сметаната, ваниловота есенция. Внимателно смесваме сухите и мокрите съставки. Не трябва да прекаляваме с разбъркването, за да остане сместа по-въздушна. Разпределяме тестото във всяко гнездо, пълним до 1/3. Печем за 18-20 минути до суха клечка. След изпичането оставяме мъфините за 5 минути в тавичката, след което ги изваждаме и оставяме да изстинат напълно върху решетка. Можем да покрием всеки мъфин с гореописаната глазура, да поръсим с пудра захар или да оставим просто така.


Източник: Kuchen und Muffins

Няма коментари:

Публикуване на коментар