сряда, 11 май 2011 г.

Шоколадов венец

6okoladov_venez2.jpg

Продукти:

- 2 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 ½ ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 3 суп. лъж. какао
- 1 капсулка есенция ром
- 1/3 ч. ч. олио
Заливка:
- 1 натурален шоколад (100 г)
- 80 г масло

Приготвяне:

Разбъркваме яйцата със захарта на пяна. Добавяме пресятото какао и есенцията ром. Содата погасяваме в киселото мляко. Добавяме по малко от пресятото брашно и от млякото със содата. На края добавяме олиото и разбъркваме сместа внимателно. Избраната форма (при мен за венец) намасляваме добре и поръсваме обилно с брашно (аз поръсих с галета). Изсипваме сместа във формата и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (или суха клечка). При мен се изпече за около 35 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади.
Стопяваме шоколада и маслото на водна баня и заливаме равномерно изпечения венец.
По желание в тестото могат да се добавят стафиди и орехи, аз ги пропуснах. А върху глазурата могат да се поръсят кокосови стърготини, шоколадови или захарни пръчици.

6okoladov_venez3.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар