сряда, 11 май 2011 г.

Патладжани-бюрек

patladjani_bjurek2.jpg

Продукти:

- 2 не много големи патладжана
- 2 яйца
- галета и брашно за пържене

За плънката:
- 200 г сирене
- 1 яйце
- 4-5 стръка магданоз
- 1 скилидка чесън
- 1 щипка чубрица
- сол на вкус

Приготвяне:


Патладжаните се нарязват на кръгчета, осоляват се и се оставят в тавичка, за да се изцеди горчивият им сок. След това се запичат на грил тиган от двете страни, докато омекнат (Могат и да се изпържат и да се оставят върху кухненска хартия, която да попие малко от мазнината.) Магданозът се нарязва на ситно, а скилидката чесън се пасира. Сиренето се намачква с вилица в купичка. Добавят се яйцето, магданозът, чесънът, поръсва се със солта и чубрицата и се разбърква добре. Плънката се разпределя върху една филийка патладжан и се захлупва с друга. Овалват се последователно в брашното, разбитите яйца, галетата и се пържат до златисто в нагорещено олио. По желание могат да се поднесат със сос от кисело мляко, чесън и копър.


2 коментара:

  1. Не е желателно да се слага яйце в плънката/макар да се дава и в рецептурниците така/Това няма да промени кой знае колко вкуса на ястието,докато опастността от недоизпържено яйце не е за пренебрегване.Комбинацията патладжан-чубрица едва ли е най-подходяща за тая рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Уважаеми Дамянов, най-напред благодаря за коментара Ви! Вероятно сте прав, че съществува опасТност, яйцето в плънката да не се доизпържи, макар че за щастие това при мен не се получи. А колкото до втората Ви забележка: ако сте прочел внимателно продуктите, количеството чубрица е една щипка, т.е. достатъчно малко, за да не повлияе ни най-малко вкуса. А ако в краен случай решите да си направите патладжани по тази рецепта, то просто пропуснете яйцето и чубрицата, за да ви се услади! Желая Ви всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване