сряда, 11 май 2011 г.

Пирог със сини сливи и бадемов пълнеж

Изображение

Продукти:

За блата:

- 125 г масло
- 4 суп. л. захар
- 250 г брашно
- 1 яйце
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 пакетче ванилена захар

За пълнежа:

- 1 кг сливи
- 3 суп. л. брашно
- 50 г смлени бадеми
- 75 г масло (меко)
- 2 яйца
- 50 г захар
- 1 пакетче ванилия

Приготвяне:

Пресяваме брашното за блата заедно с бакпулвера. Добавяме яйцето, захарта, ванилията, нарязаното на малки парченца масло. От тези съставки замесваме тесто. Оформяме го на топка, покриваме с прозрачно фолио и го оставяме за около 20 минути в хладилника. Размекнатото масло за пълнежа разбиваме със захарта и яйцата. Добавяме брашното, смлените бадеми и ванилията. Разбъркваме добре до хомогенизирането на сместа. Разрязваме сливите на половинки, а всяка половинка срязваме на две само до средата и. Намасляваме обилно форма с откопчаващо се дъно (при мен с диаметър 26 см). С ръце разстиламе охладеното тесто по дъното на формата и оформяме ръб с височина около 3 см.
Изображение

Отгоре изсипваме пълнежа и го заравняваме добре. Подреждаме в кръг сливите с разрязаната част нагоре. Печем 40-55 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовия пирог оставяме да изстине напълно във формата (желателно е поне за 4 часа). Можем да поръсим с пудра захар или филирани бадеми.


Изображение

Изображение

Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар