сряда, 11 май 2011 г.

Тирамису (в чаша)

tiramisu_4a6a3.jpg

Продукти:

- 3 яйца
- 100 г захар
- 250 г маскарпоне
- 150 мл силно еспресо
- 100 г савойарди
- 50 мл марсала (аз сложих Amaretto)
- 1 суп. л. какао

Приготвяне:

Отделяме белтъците и жълтъците на яйцата. Разбиваме жълтъците със захарта, докато изсветлеят и стане пухкава смес. Добавяме маскарпонето и с тел разбъркваме до еднородна смес. Отделно разбиваме белтъците на пяна, след което внимателно добавяме към другата смес.
В по-дълбока чиния или купа изсипваме кафето и към него добавяме ликьора. В подходящи, по-широки в основата си чаши, сипваме малко от сместа на дъното. Потапяме за кратко савойардите в кафето, защото те се напояват много бързо и има опасност да се разпаднат. Редим един плътен пласт от тях, естествено начупвайки ги на удобни парчета. Отгоре отново крем, след това пак савойарди и завършваме с крем. Поръсваме какао върху всяка чаша и оставяме да се охлади. Ако след охлаждането какаото е попило в крема, преди сервиране може всяка чаша да се поръси отново с малко пресято какао.

Забележка: При мен това количество стигна за 5 чаши. Това тирамису може да се приготви и по традиционния начин. Ако не вземете голям съд, това количество може спокойно да стигне за два реда.

tiramisu_4a6a2.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар