вторник, 10 май 2011 г.

Ябълков сладкиш с мед и лимон

jabulkov_sladki63.jpg

Продукти за форма с диаметър 20 см:

- 200 г бяла захар
- 50 г кафява захар
- 6 суп. л. масло (размекнато на стайна температура)
- 2 яйца
- 1 ч. л. настъргана лимонена кора
- 1 ч.ч. (220 г) брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- щипка сол

- 3 зелени ябълки
- 2 суп. л. лимонов сок
- 4 суп. л. мед

Приготвяне:

Ябълките се обелват, разрязват се на четвъртинки и след това се режат на тънки филийки. В касерола се смесват меда и лимоновият сок. Касеролата се слага на умерен огън, добавят се ябълките и се варят 15 мин., като от време на време внимателно се бъркат. Когато са готови, се махат от огъня и се оставят на страна.
Маслото, двата вида захар и лимонената кора се разбиват добре с миксер до получаването на хомогенна смес. След това едно по едно се добавят яйцата, като след всяко сместа се разбърква внимателно. Брашното, бакпулверът и щипката сол се пресяват и се прибавя по малко към маслената смес. Бъркаме с шпатула внимателно, докато цялото брашно се поеме от сместа.
Фурната се загрява на 190 градуса. Формата се намазва добре с масло. Изсипва се половината от тестото. С решетъчна лъжица се изваждат ябълките. Половината от тях нареждаме върху изсипаното тесто така, че да се запълни цялата повърхност (аз редих като слънце със застъпващи се лъчи). Отгоре се изсипва останалата част от тестото и върху него редим другата част от ябълките отново така, че да се покрие цялото тесто. Ябълките може леко да се притиснат към тестото, при печене тестото се надига и те ще са леко потънали в него. Поставяме във фурната и печем около 45-60 минути. След изпичане изсипваме медно-лимонената смес внимателно върху целия готов сладкиш и го оставяме да изстине напълно във формата.

Коментар: При мен ябълките бяха със средна големина, така че при тънкото им нарязване на филийки се получи едно доста сериозно количество, достатъчно да се сложи на два пъти. Когато се пече сладкиша, проверете след 40-тата минута с дървено шишче, дали вътрешността се е опекла и ако не е, покрийте с фолио или пекарска хартия и пуснете долен реотан. Не го препичайте, за да остане сочен.
jabulkov_sladki64.jpg

Източник: Die besten Obstkuchen

Няма коментари:

Публикуване на коментар