вторник, 10 май 2011 г.

Много шоколадов кекс

shoko_keks_3.jpg

Продукти:

- 150 г масло (размекнато)
- 240 г захар
- 3 яйца
- 1 пакетче ванилена захар (аз използвах на д-р Йоткер)
- 1 ч. ч. нарязани с нож орехи
- 4-5 суп. л. какао
- 375 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч. ч. прясно мляко

За сиропа:

- 4 суп. л. захар
- 4 суп. л. какао на прах
- 2/3 ч. ч. прясно мляко
- 4 суп. л. масло
- 1/2 капсула ванилена есенция
- 1/2 капсула ромова есенция

Приготвяне:

С миксера разбъркваме добре размекнатото (не разтопено) масло. След като се е получила кремообразна субстанция, добавяме захарта, а след като тя се е усвоила от маслото, добавяме едно по едно яйцата и ванилената захар и след всяко бъркаме внимателно с миксера. Добавяме какаото, минато с лъжичка през цедка и отново бъркаме. В купа пресяваме брашното и бакпулвера. Вземаме шпатула и слагаме по малко от брашното и от прясното мляко и бъркаме внимателно. На края добавяме и накълцаните с нож (на не много дребно) орехи и разбъркваме само още един-два пъти.
Форма за кекс (по ваш избор - силиконова или с откопчаваща се стена) се намазнява и поръсва с брашно и готовата кексова смес се изсипва в нея. Поставяме кекса в предварително загрятата на 180 градуса фурна и печем до готовност, като проверяваме с дървено шишче.
След като кекса започне да се надига във фурната, започваме да правим сиропа. В касерола смесваме захарта и какаото и започваме да добавяме постепенно прясното мляко. Бъркаме добре и поставяме на плочата. След завирането на сместа, дърпаме касеролата на страни и добавяме маслото. След като се е усвоило, капваме ванилената и ромовата есенция. От готовия сироп отделяме около 1/3. Изваденият от формата топъл, но не горещ кекс се надупчва с дървено шишче или с молив (като при прочутия едноименен кекс) и в дупките се сипва внимателно от сиропа. Към отделения в началото сироп добавяме още по една супена лъжица захар и какао и отново връщаме на котлона. Чакаме завирането и сгъстяването му, за да получим гъста шоколадова глазура. С нея заливаме кекса отгоре. По желание може да се наръси със смлени орехи или кокосови стърготини.

Коментар: Ако искате да залеете целия кекс с глазура, направете по-голямо количество сироп.
shoko_keks_4.jpg

Източник: няколко отделни рецепти от различни източници, които комбинирах в тази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар