вторник, 10 май 2011 г.

Чийзкейк с тиква

tikven_cheesecake.jpg
Продукти (за форма с диаметър 24 или 26 см):

За блата:

- 160 г бисквити (при мен почти цял пакет обикновени бисквити с какао на "Победа")
- 60 гр разтопено масло

За пълнежа:

- 250 г пюре от тиква
- по 1 щипка смлян карамфил, индийско орехче, канела и джинджифил
- 800 г крема сирене тип "Филаделфия"
- 125 г заквасена сметана
- 200 г захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 4 яйца
- 1 ч. л. царевично нишесте (Gustin)

Приготвяне:

Бисквитите за основата се смилат в блендер и се смесват с разтопеното масло. Във формата за печене (при мен йена-съд) се разстилат смесените с масло бисквити и се разределят върху цялото дъно и след това с обратната страна на лъжица се заглаждат добре.
Запечената или сварена в малко вода тиква се пюрира и се оставя на страна.
В голяма купа се смесват крема-сиренето, сметаната, захарта, ванилената захар, нишестето и яйцата до получаването на еднородна смес. (Може и с миксер, но на ниска скорост и не много дълго.) Отлива се половината от получената смес и се разбърква с тиквеното пюре, към което сме добавили карамфила, индийското орехче, канелата и джинджифила. В съда за печене първо се излива тиквената смес и с шпатула внимателно се заравнява върху бисквитения блат. След това отгоре се изсипва светлата смес и отново се заглажда. Печем в загрята на 150 градуса (с вентилатор) или на 170 градуса (с горен и долен реотан) фурна за около 50-60 минути.

Коментар: При следващото правене бих увеличила малко количеството на захарта, защото за нашия вкус не беше достатъчна, но това си е индивидуално.

tikven_cheesecake2.jpg
Източник: Meine kleine Backstube

Няма коментари:

Публикуване на коментар