вторник, 10 май 2011 г.

"Вълчи" рататуй с кайма и заливка

На всички ни е познато френското ястие рататуй (Ratatouille), наподобяващо донякъде нашия гювеч, състоящо се от печени зеленчуци - патладжани, тиквички, чушки, домати, лук, чесън. А освен всичко неминуемо свързваме тази гозба и със симпатичното едноименно филмче, пресътворяващо мечтата на един мишок да стане готвач. Ровейки се из кулинарни списания, с цел инспириране на гастрономическото разнообразие у дома, попаднах на тази рецепта. Сравнението с нашата мусака веднага се набива на очи, но да ви кажа честно, предложената в рецептата подправка мащерка придава на ястието различен и неповторим вкус. Сега представям на вниманието ви варианта на месен рататуй. 
ratatuj_kajma2.jpg

Продукти (за 4 - 6 порции):

- 1 средно голям патладжан
- 2 тиквички (с тегло около 350 г)
- 2 домата
- 3 по-големи чушки (аз имах жълта, червена и зелена)
- 1 средно голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 връзка мащерка (може и суха)
- 500 г кайма смес
- 1 суп. л. доматено пюре
- 3-4 суп. л. зехтин
- 4 яйца
- 125 г сметана
- 1 ч. л. брашно
- 75-100 г по-твърдо сирене или кашкавал
- сол, пипер

Приготвяне:

Лукът се обелва и се реже на кубчета. Почистеният чесън се пресова. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на кубчета. Мащерката се измива и се нарязва на ситно.
В тиган загряваме 2-3 суп. л. зехтин. Изсипваме кубчетата патладжан и ги запържваме. След малко добавяме чушките и тиквичките.Подправяме със сол, пипер и мащерка. Задушаваме 5-7 минути, като обръщаме зеленчуците от всички страни. Изваждме ги и ги изсипваме в огнеупорен или йена-съд. Загряваме една суп. лъжица зехтин в тигана и запържваме каймата, докато стане на трохи. За малко запържваме в каймата лука и чесъна, подправяме с малко сол и пипер. Добавяме доматеното пюре и доматите и оставяме да се задуши за около десетина минути на умерен огън. След готовност изсипваме при зеленчуците и разбъркваме добре.
С телена бъркалка разбиваме яйцата, сметаната и брашното до еднородна смес и изливаме върху ястието. Настъргваме сиренето (кашкавала) и поръсваме равномерно. Печем около 40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато ястието придобие приятно златиста коричка. Да ви е сладко!

ratatuj_parche.jpg
Източник: Internationale Küche

Няма коментари:

Публикуване на коментар