вторник, 10 май 2011 г.

Сом, пълнен с кашкавал, върху лучена плънка

som_vurhu_luk.jpg

Продукти:

- 1 сом (в случая около 1,200 кг)
- 3 големи глави лук
- 4 суп. л. масло
- 100 г кашкавал (или твърдо сирене)
- сосът на половин лимон
- сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

Сомът се почиства добре и се измива внимателно, а след това се подсушава с кухненска хартия. Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. В тенджерка загряваме маслото, изсипваме лука, посоляваме и го задушаваме до омекването му. Рибата се подправя със сол и черен пипер, но не се прекалява със солта (кашкавалът също е солен). В йенски съд изсипваме лучените полумесеци. Кашкавалът може да се настърже или да се нареже на тънки пръчици, след това с него се напълва коремчето на рибата и се зашива, за да не изтече при печене. (Ще е трудно да се закрепи само с клечици или тънко дървено шишче, затова я зашийте). Поставяме рибата върху задушения лук, поръсваме с лимоновия сок и печем 20 минути на предварително загрята на 220 градуса фурна.

som_vurhu_luk2.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар