вторник, 10 май 2011 г.

Свински черен дроб със зеленчуци и заливка на фурна

Тази рецепта се получи спонтанно, изправена пред необходимостта да сготвя набързо нещо с продукти, които ми се намираха вкъщи. Затова и продуктите, както и количествата им са според наличността им в момента. Всеки може да я пригоди според вкуса си. Получи се изключително вкусно ястие, което препоръчвам любителите на субпродукти задължително да опитат.
sv.drob_na_furna3.jpg


Продукти:

- 700 г свински черен дроб
- 2 големи глави кромид лук
- 2 червени чушки
- 200 г стерилизирани гъби
- 2 скилидки чесън
- 3 суп. л. зехтин
- 100 мл сухо бяло вино
- 250 мл течна сметана
- 3 яйца
- 100 г настърган кашкавал (при мен леко започнало да се втвърдява сирене Гауда)
- сол, черен пипер на вкус
- 1 ч. л червен пипер
- 1 ч. л. ронена чубрица

Приготвяне:

Измитият и почистен от ципите черен дроб се нарязва на не много малки парчета. Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът на малки парченца, а чушката на тънки лентички. Гъбите също се нарязват на по-малки парчета. В загретия зехтин задушаваме лука,чесъна и чушките, докато омекнат добре. Поръсваме с червения пипер и добавяме парчетата черен дроб, разбъркваме, заливаме с бялото вино и задушаваме под капак. Когато дробът се е задушил, добавяме гъбите и ако е необходимо, малко от маринатата им. Подправяме на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с чубрицата и разбъркваме. Задушаваме до изпаряване на течността. В огнеупорен съд сипваме на дъното малко сметана, а върху нея задушения дроб и зеленчуците. В купа разбиваме трите яйца, сметаната и настъргания кашкавал (твърдо сирене), подправяме с малко сол и изливаме върху парчетата дроб. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се получи златиста коричка. По време на печенето заливката се надува, така че си преценете добре височината на съда за печене. Не препичайте, за да могат парчетата дроб да остават сочни.

sv.drob_na_furna4.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар