вторник, 10 май 2011 г.

Lemon Bars (Лимонови квадрати)



Продукти: (за форма 23 х 23 см)

1 ч.ч. = 220 мл

За основата:


- 1 ч. ч. брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч ч. пудра захар
- 1 суп. л. кафява захар
- кората на 1 лимон
- 1/2 ч. ч. (113 г) меко масло


За лимоновия пласт:

- 3 яйца
- 1 1/2 ч. ч. захар
- 1 щипка сол
- 1/2 ч. ч. лимонов сок (от 2-3 лимона)
- кората на 1 лимон
- 1 суп. л. брашно
- пудра захар за поръсване


Приготвяне:

Загряваме фурната на 180 C. В купа смесваме пресятото брашно, щипката сол и захарта. Маслото нарязваме на малки парченца и добавяме към брашняната смес. Разбъркваме с миксер до получаването на трохи. Получената смес изсипваме във формата, в която ще печем и с обратната част на лъжицата разпределяме равномерно навсякъде и заглаждаме добре. Печем 10 минути.
В това време приготвяме горния пласт. В купа разбиваме яйцата на пяна, добавяме захарта, щипката сол, сока, лимоновата кора. Разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Посипваме супената лъжица брашно и разбъркваме за 4-5 секунди. Лимоновата смес изсипваме върху готовата основа и печем във фурната за около 45-50 минути. Трябва да се получи хубава златисто-жълта коричка, а средата трябва да остане мека, но не течна (можем да проверим с леко поклащане на формата).
Готовият сладкиш оставяме да изстине за 15 минути на решетка. След това поръсваме с пудра захар и оставяме да изстине напълно. Режем на квадрати с големина по желание.


Коментар: Аз пекох в йена-глас-формичка, но с малко по-големи размери. Следващият път ще го пека в по-малка форма, за да се получат по-високи квадрати. При мен сладкишът се изпече по-бързо, не го държах толкова дълго, както е указано в рецептата. Просто го следете, защото всяка фурна е различна, преценете сами. Резултатът е един много свеж, ароматен сладкиш, особено за любителите на лимона.


Източник: Kochmeister

Няма коментари:

Публикуване на коментар