вторник, 10 май 2011 г.

Мъфини с ябълка и бадеми

muffini_jabulka2.jpg

Продукти за 12 стандартно големи мъфина:

- 80 г масло
- 170 г захар
- 1 яйце
- 250 мл сметана
- 1 ч. л. канела
- 250 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сода
- щипка сол
- 40 г бадеми
- кората на един лимон
- 1 средно голяма ябълка, нарязана на малки кубчета

Приготвяне:

В купа се разбиват добре яйцето и захарта до получаването на кремообразна смес. Добавяме омекналото масло и отново бъркаме. Когато сместа се е хомогенизирала, прибавяме настърганата лимонова кора и канелата. В друга купа пресяваме брашното, бакпулвера, содата и щипката сол и към тази суха смес прибавяме смлените в блендер бадеми. Към яйчено-маслената смес добавяме половината от сметаната, както и половината от сухата смес и разбъркваме внимателно с шпатула, след това добавяме и останалата част от сухата смес и сметаната. На края добавяме и ябълковите кубчета и отново леко разбъркваме. Разпределяме тестото във форма за мъфини, постлана с хартиени кошнички и печем за 25-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставяме да изстинат във фурната и след десетина минути изваждаме.

Коментар: Ако не обичате канела, можете да я пропуснете, но според мен специално при тези мъфини тя дава специфичен вкус. Ако нямате под ръка лимонова кора, капнете няколко капки лимонова есенция. Има и вариант да настържете ябълката, вместо да я режете на кубчета.

Източник: Kuchen und Muffins

Няма коментари:

Публикуване на коментар