За форма с диаметър 22 см
Продукти:
- 4 яйца
- 60 г кристална захар
- 100 г пудра захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 200 г масло (маргарин)
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 1 суп. л. портокалов сок
- 230 г брашно
- щипка сол
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- 3 суп. л. сметана
- 3 суп. л. какао
- няколко капки ромова есенция
Приготвяне:
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В купа разбиваме белтъците, като добавяме по малко от кристалната захар, докато получим хубав сняг. В друга купа разбиваме с миксер мекото масло (маргарина) и започваме да добавяме пудрата, ванилената захар, портокаловата кора, портокаловия сок до получаването на пухкава смес. Добавяме жълтъците един по един и отново бъркаме. Пресяваме брашното с щипката сол и бакпулвера. След това започваме да добавяме по малко от брашното и от белтъците, но вече бъркаме с шпатула. Кексовата форма намасляваме добре и поръсваме с брашно. Изсипваме около две трети от тестото във формата. Към остатъка добавяме какаото, рома и сметаната и бъркаме до получаването на гладка смес. Изсипваме тъмното тесто върху светлото, прокарваме вилица из тестото, за да се получат мраморни шарки. Печем около 55 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверяваме с дървена клечка. След изпичането оставяме кекса във формата да изстине върху решетка. Готовия кекс поръсваме с пудра захар или правим шоколадова глазура.
Източник: Das grosse Buch der Rezepte
Няма коментари:
Публикуване на коментар