вторник, 10 май 2011 г.

Ябълков щрудел

jabulkov_strudel2.jpg

Продукти:

- бутер-тесто

За плънката:

- 500 г кисели ябълки (при мен 3 средноголеми зелени ябълки)
- 100 г масло
- 80 г стафиди
- 80 г орехи нарязани
- 80 г галета
- 100 г захар
- 2 супени лъжици ром
- канела
- лимонов сок

Приготвяне:

Накисваме стафидите в рома и галетата в част от маслото. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки парчета. В голяма купа смесваме ябълките, стафидите, орехите, захарта, канелата и лимоновия сок. Поръсваме галетата върху кората многолистно тесто. Разпределяме плънката в средата на кората, завиваме щрудела и залепваме двата края, като притискаме хубаво с пръсти. Отгоре с нож правим прорези.Разтопяваме останалото масло. Слагаме щрудела в тава, постлана с пекарска хартия (или йена-форма)и го поливаме с разтопеното масло. Поставяме в предварително загрятата на 180 градуса фурна и печем 30-45 минути. Поръсваме щрудела още топъл с пудра захар.

jabulkov_strudel3.jpg

jabulkov_6trudel2.jpg

1 коментар:

  1. Мони, вчера когато правих горския щрудел , се двуомих дали да не направя плодов, че се търкалят в хладилника малко малини. Мислиш ли, че ще се получи с тях, или са прекалено водни?
    А този с ябълките е просто превъзходен :))

    ОтговорИзтриване