Продукти за блата:
- 4 яйца
- 150 г пудра захар
- 150 г брашно
- 3 суп. лъжици какао
- 4 суп. л. масло
Продукти за сиропа:
- 100 мл вода
- 50 г захар
- 2 суп. л. ром
Продукти за крема:
- 100 г черен шоколад
- 200 мл течна сметана
Приготвяне:
Разбиваме жълтъците с пудрата захар, добавяме постепенно пресятото заедно с какаото брашно и разбъркваме добре. Добавяме разбитите на сняг белтъци (внимателно, само в едната посока), след което добавяме разтопеното масло. Готовата смес изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма с откопчаващо се дъно (23 см) и печем 25 - 30 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Изстиналият блат разрязваме на две части. От захарта и водата сваряваме сироп и след като изстине, добавяме рома.
За крема: сметаната и надробеният шоколад загряваме на огъня и бъркаме, докато шоколада се разтопи. Като изстине, слагаме в хладилник за 2-3 часа, след което разбиваме с миксер. Единият блат напояваме със сироп, намазваме с крем и слагаме в хладилник да стегне крема. Върху него слагаме втория блат, напояваме, намазваме тортата с останалия крем и украсяваме по желание.
Източник: „Моите сладкиши”, Добрина Венкова
Вижда се ,че е много ,много вкусно !
ОтговорИзтриванеНели, добре дошла в моето местенце!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е харесала тортата!
Сърдечни поздрави!