вторник, 10 май 2011 г.

Пай със сини сливи

paj_slivi.jpg

Продукти:

- 200 г масло или маргарин
- 150 г захар
- 1 пакетче ванилена захар
- щипка сол
- 4 яйца
- 300 г брашно
- 1 пакетче "Пудинг Ванилия" на Dr. Oetker с варене
- 2-3 капки есенция лимон
- 3 ч. лъж. бакпулвер
- 5-6 суп. лъжици пр. мляко
- сини сливи (количеството е според тавата, в която ще печете)

- мазнина и брашно за тавата или пекарска хартия


Приготвяне:


Размекнатото масло, захарта, ванилената захар и щипката сол се разбиват до получаването на пухкава смес. Добавят се едно по едно яйцата, а след това и есенцията лимон. Пресятите и смесени брашно, пудинг и бакпулвер се добавят постепенно към маслено-яйчната смес. Накрая се прибавя прясното мляко.
Тавичката на фурната (моята е с размери 32 х 38 см) или съдът, в който ще печете сладкиша, се намазва с масло и се посипва с брашно или постилате пекарска хартия (аз все пак мацнах малко мазнинка). Тестото се изсипва върху тавичката и се заглажда с шпатула. Измитите и разрязани на половинки сливи се нареждат по цялото тесто. Пече се 50-55 минути в загрята предварително на 150 градуса фурна. Ако фурната ви е по-силна и сладкиша се зачерви бързо, сложете в последните 15 минути на печенето фолио.
След изпичане се гарнира по желание: с пудра захар (при мен с по-едра захар).

* Пайът може да се направи с всякакви плодове, но според мен и всички опитали го, става най-вкусен с кайсии и сини сливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар