Продукти:
- 1 средно голяма глава целина
- бялата част на един стрък праз лук
- една малка глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 3 средно големи картофа
- 3-4 ч. ч. вода (или зеленчуков бульон)
- 1/3 ч.ч. сметана
- 1 суп. л. масло
- 1 дафинов лист
- сол, пипер на вкус
Приготвяне:
Ситно нарязаният лук, праз и пресованият чесън се задушават в маслото до златист цвят. Главата целина се почиства, обелва и се реже на средноголеми кубчета. Почистените картофи също се нарязват на кубчета. Целината и картофите се добавят към лука, праза и чесъна. Може всичко още малко да се задуши, а може и да се залее веднага с гореща вода или бульон. (Аз налях толкова течност, необходима да покрие зеленчуците.) Когато заври, се посолява и се добавя дафиновият лист. Огънят се намалява и зеленчуците се варят около 25 минути. След като са омекнали, зеленчуците се пасират, прибавя се сметаната и супата се връща отново за малко на котлона. Разбърква се добре и се поръсва с черен пипер. При сервиране може да се поръси със ситно нарязан пресен лук и да се украси с магданоз.
Източник: The passionate cook
Няма коментари:
Публикуване на коментар