вторник, 10 май 2011 г.

Пилаф с патладжани

pilaf_patladjani2.jpg

Продукти:

- 500 г патладжани
- 4 суп. л. зехтин
- 1 средно голяма глава лук
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз Басмати
- 2 средно големи домата
- 1 1/2 ч. л. захар
- 2 суп. л. стафиди
- 1/2 ч. л. червен пипер
- 4 суп. л. ситно нарязан копър

(В оригиналната рецепта имаше и 3 суп. л. кедрови ядки, поради липса на такива, ги пропуснах, но мисля че и така се получи много вкусно ястие.)

Приготвяне:

Затоплете фурната до 260 градуса. Нарежете патладжаните на кубчета с големина 2 см. Изсипете ги в тавичка, поръсете със сол и ги оставете за 30 мин. да пуснат горчивата вода. След като сте отцедили водата, залейте патладжаните с 2-3 суп. л. зехтин и след това ги разбъркайте, за да може патладжанените кубчета да са покрити с мазнина. Запечете патладжаните в горещата фурна на най-долно ниво за 25 минути или докато се позапекат. По време на печенето ги разбъркайте един път.
Нарежете на ситно лука и доматите. Загрейте в касерола 1 суп. лъжица зехтин и запържете в него лука до златисто. Ако ще слагате орехите, сега е времето да се се добавят към лука и ги запържете, докато леко покафенеят. Ако не слагате орехи, добавете ориза към лука и разбъркайте добре, за да се намазни равномерно. Добавете доматите и задушете за 5 минути.
Добавете стафидите, 1 1/2 ч. ч. вода, подправете със сол и пипер, разбъркайте добре и изчакайте сместа да заври. Сложете капак и намалете плочата на минимална мощност. Ориза се вари до готовност, за 20-25 минути, но това може да варира според възможностите на вашата печка. Ако забележите, че ориза се разварява прекалено бързо, махнете капака. След като ориза е готов, го оставете за малко да изстине. Добавете патладжаните и копъра, разбъркайте и сервирайте ястието.

Източник: C. Roden, "Arabesque"

Няма коментари:

Публикуване на коментар