вторник, 10 май 2011 г.

Карфиол ала Болонезе

karfiol_bolognese3.jpg

Продукти:

- 1 средно голяма глава карфиол
- 1 голяма глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 2 моркова
- 600 г кайма смес
- 2 суп. л. доматено пюре
- 1 консервена кутия домати
- 1-2 суп. л. зехтин
- сол, черен и червен пипер
- 1 щипка захар

Приготвяне:

Карфиолът почистваме от зелените листенца, измиваме и накъсваме на розички. Слагаме във вряща подсолена вода и задушаваме за около 18 минути под капак. Лукът и чесънът нарязваме на ситно. Обелените моркови нарязваме на малки кубчета. В подходящ съд загряваме мазнината, поставяме каймата и задушаваме, докато стане на трохи. Добавяме нарязаните лук, чесън и моркови и задушаваме заедно с каймата. След това добяваме доматеното пюре, разбъркваме и продължаваме задушаването. Подправяме на вкус със сол, червен и черен пипер. Консервираните домати нарязваме на парчета и добавяме заедно със сока им към каймата. Разбъркваме, оставяме да заври и след това задушаваме, докато се редуцира течността. Карфиолът отцеждаме, нареждаме върху плато или подходяща чиния, отгоре сипваме от соса Болонезе. Можем да украсим със ситно нарязани зелени подправки (при мен ситно нарязан пресен лук). Останалият сос сипваме в сосиера за допълнително посипване върху карфиола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар