вторник, 10 май 2011 г.

Мъфини с боровинки

От известно време ни е завладяла модата на мъфините и сладките къпкейкс. Вариациите при тях са безброй много, не са трудни за правене, могат да се украсят със специална глазура или просто да се поръсят с пудра захар или шоколадова заливка. Признавам, че и аз се запалих по тях и успях за изпробвам доста рецепти за мъфини. Започвам да ги представям една по една.
Избирам за начало мъфините с боровинки, защото макар и да реализирах вече различни варианти, те си остават мой фаворит, толкова са ароматни.

muffini_borovinki2.jpg

Продукти:

- 125 г масло
- 150 г кафява захар
- 2 яйца
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 капсула лимонова есенция
- 265 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 1/2 ч. л. канела
- 125 мл прясно мляко
- 300 г боровинки
- малко кафява захар за поръсване

Приготвяне:

В купа се смесват размекнатото на стайна температура масло и захарта и се разбиват до получаването на пухкава смес. Едно по едно се добавят яйцата. След това се прибавят ванилената захар и лимонената есенция. В друга купа се пресяват брашното, бакпулвера, канелата и щипката сол и се смесват. Маслено-яйчната смес се изсипва в сухата и се разбърква добре. С помощта на прясното мляко всичко се разбърква до получаването на гладко тесто. На края се добавят боровинките и с шпатулата с леки движения тестото се разбърква за последно. Получената смес се изсипва във форма за мъфини с 12 гнезда върху хартиени кошнички. Поръсват се с кафява захар. Печат се 25 минути на 190 градуса. След изпичането формата се оставя още 10 минути в изключената вече фурна. След това мъфините се оставят да изстинат върху решетка.

* По желание мъфините може да се поръсят с пудра захар.

Източник: Kuchen und Muffins

Няма коментари:

Публикуване на коментар