вторник, 10 май 2011 г.

Запеканка с фусили, телешка кайма и зеленчуци

zapekanka_fussili2.jpg

Продукти:

- 500 г телешка кайма
- 1/2 пакет Fussili - 250 г (или някакви други фигурални къси макарони)
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 малък морков
- 300 г печурки
- 150 г бекон
- 1/3 ч.ч. доматено пюре
- 2 суп. л. зехтин
- сол
- черен пипер
- 1 ч. л. риган
- 2-3 суп. л. червено вино
- 150 г чедър (или кашкавал)

Приготвяне:

В голям дълбок тиган се загрява зехтинът. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в мазнината. Добавят се и ситно нарязаните бекон и морков и се задушават до омекването на моркова. Нарязваме гъбите на парченца, добавяме ги и бъркайки ги, ги задушаваме за 2-3 минути. В тигана се добавя каймата, бърка се, докато промени цвета си и стане на трохи. Подправяме със сол и пипер, прибавяме доматеното пюре и ригана, а след известно време и червеното вино, след което оставяме около 20 минути на слаб огън под капак да поизври водата и да остане на мазнина.
Сваряваме фусилите (или пастата, с която разполагате), но да останат леко твърди. Вземаме огнеупорен или йена-съд, намасляваме дъното му добре и отгоре изсипваме фусилите. При пастата изсипваме каймата със зеленчуците и разбъркваме да се разпредели навсякъде. Слагаме в предварително загрятата на 220-230 градуса фурна за 10-15 минути да се запече. В това време настъргваме чедъра (кашкавала) и след изтичането на времето поръсваме запеканката с настъргания чедър и връщаме отново във фурната, но само за да се стопи сиренето.

Източник: Echo der Frau

Няма коментари:

Публикуване на коментар