вторник, 10 май 2011 г.

Pasta & Cheese (Макарони на фурна с три вида сирене)

С риск да досадя, предлагам веднага трета рецепта за паста. Тя ще се услади особено много на любителите на сирена. Комбинацията на различните видове прави тези макарони неустоимо вкусни.

pasta&cheese4.jpg

Продукти:

- 1 пакет (500 г) къси макарони (при мен Penne rigate)
- 250-300 г шунка, пушено филе
- по 200 г топено сирене, синьо сирене и гауда
- 1 средно голяма глава лук (много ситно нарязана)
- 2 суп. л. масло
- 2 суп. л. брашно
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. горчица
- сол, черен пипер, риган

Приготвяне:

Макароните сваряваме в подсолена вода, но не до пълното им разваряване. Изцеждаме от водата и оставяме на страна. В тиган разтопяваме маслото и в него задушаваме лука, докато стане прозрачен. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане задушаваме за 1-2 минути, като се стараем да не покафенее. Наливаме на тънка струйка млякото, като не спираме да бъркаме, за да не се образуват бучици. Готвим на умерен огън, докато соса се сгъсти. Добавяме топеното сирене, натрошеното синьо сирене и горчицата и продължаваме да бъркаме до получаването на хомогенна смес. Подправяме със сол, пипер и риган и махаме от огъня. Шунката (филето или пушеното месо) нарязваме на кубчета, смесваме с пастата, объркваме добре и изсипваме в огнеупорна или йена-тавичка. Отгоре посипваме с настърганото сирене гауда. Печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
pasta&cheese2.jpg


pasta&cheese3.jpg

Източник: La cucina italiana


Няма коментари:

Публикуване на коментар