вторник, 10 май 2011 г.

Хапки от бутертесто с кайма

Продукти:

- 1 лист бутертесто
- 500 г кайма
- 1 средно голяма глава лук
- 1 скилидка чесън
- сол, пипер
- подправки по желание (при мен Herbes de Provence)

За намазване на хапките:

- 1 яйце
- 1 суп. л. вода

Приготвяне:

Нарязваме на ситно лука и чесъна. Прибавяме ги към каймата и смесваме добре. Добавяме подправките и разбъркваме. Разрязваме листа бутертесто на три части. Каймата разделяме на три и всяка оформяме като руло, което поставяме в средата на всяко от трите парчета тесто. Стараем се каймата да стига от край до край. Повдигаме долния край на всяко парче тесто навътре, крайният външен ръб на горната му част намазваме с яйчената смес, за да можем да залепим добре и да оформим руло. Процедираме така и с трите части. Рулата разрязваме с остър нож на равни части (при мен приблизително на парчета с 2 см ширина). Хапките подреждаме в тава, постлана с пекарска хартия или фолио. Притискаме ги леко с ръка, за да не са много високи. Всяка хапка намазваме с яйчената смес. Печем 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто. Изпечените хапки оставяме да изстинат на решетка. Можем да поднесем с доматено песто, кетчуп или просто така.

Забележка: От това количество при мен се получиха 30 хапки.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

hapki_butertesto_s_kajma7.jpg
По същия начин могат да се направят и бутер-охлювчета с различна плънка: извара, сирене, шунка, салам, кашкавал, с или без подправки. Маже се плънката и се навиват на руло, истински охлювчета.
Ето и снимка на един вариант, предложен от мен:

Бутер-охлювчета с извара и яйца

Изображение
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар