Продукти:
- 80 г меко масло
- 180 г захар
- 1 яйце
- 2 меки банана
- 1 ч. л. сода
- 250 г брашно
- щипка сол
- 0,5 ч. л. канела
- 0,5 ч. л. индийско орехче (смляно)
- 0,5 ч. л. карамфил (счукан)
- 120 г шоколад или орехи (при мен натурален шоколад)
Приготвяне:
Разбиваме добре размекнатото масло със захарта. След като захарта се е усвоила от маслото, добавяме яйцето и пак бъркаме. В отделна купа намачкваме бананите с вилица, поръсваме содата, разбъркваме и оставяме за 2-3 минути настрана. След това прибавяме банановата смес към маслената. В друга купа пресяваме брашното, солта, подправките и започваме да прибавяме по малко към основната смес. Разбъркваме добре. След окончателното хомогенизиране на масата добавяме нарязания на парченца шоколад, но вече бъркаме с шпатула не много дълго. Застиламе тавата на фурната или друга тава с пекарска хартия и с помощта на две лъжици започваме да оформяме не много големи топки, които поставяме на достатъчно разстояние една от друга, защото курабийките се надуват пре печенето. Пекат се около 12-15 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна.
Коментар: Идеален вариант за оползотворяване на потъмнелите банани. Аз използвах една чаена лъжичка с връх от немска подправка за меденки, която всъщност е смес от гореизброените подправки. Получават се много меки, ароматни курабийки, които пред вид подправките, могат да се направят и като коледни сладки.
Източник: Backstube
Няма коментари:
Публикуване на коментар