вторник, 10 май 2011 г.

Пастицио ( или гръцкият вариант на италианската лазаня)

Вече стана дума за слабостта ни към италианската кухня. Тук представям вариант на италианска рецепта, интерпретирана от гръцката кухня. Окончателният резултат не е никак лош, наличието на екзотична подправка като индийско орехче според мен само подсилва вкуса на това ястие.

Продукти:

- 1 пакет Penne rigate или друг вид дебели макарони (не спагети!)
- 700 г телешка кайма
- 60 г масло
- 4 суп. лъжици зехтин
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 150 мл бяло вино
- 1 суп. лъжица доматено пюре
- кутия домати на кубчета (моята беше от 500 г)
- сол, черен пипер, щипка захар, риган
- пармезан или кашкавал

За сос Бешамел:

- 1 л прясно мляко
- 60-70 г масло
- 8 суп. лъжици брашно
- 1 яйце
- сол, индийско орехче

Приготвяне:

Макароните се сваряват, но не до разваряване, а да останат леко твърди. Отцеждат се от водата и докато са още горещи, се смесват с маслото. В съд се загрява зехтина и в него се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се каймата и се бърка, за да стане на трохи. Добавят се нарязаният чесън, солта, черният пипер, ригана. После се прибавя виното. Когато сместа заври, се добавят доматеното пюре, доматите и щипката сол. Оставя се да ври на котлона, докато водата изври и каймата остане само на мазнина.
За бешамела разтопяваме маслото. Прибавяме брашното при непрекъснато бъркане, докато леко покафенее. Изливаме млякото на тънка струйка и продължаваме непрекъснато да бъркаме, докато сосът се сгъсти. Когато е готов, се оставя настрана да се охлади. След като поизстине малко, добавяме яйцето, солта и индийското орехче. Разбъркваме добре, докато яйцето се поеме от сместа.
Намазваме дълбок съд с масло. Изсипваме половината от макароните и поръсваме с малко пармезан или настърган кашкавал. Върху тях разпределяме добре цялото количество плънка от кайма и пак поръсваме с пармезан. Върху каймата изсипваме другата половина от макароните. Най-отгоре изливаме внимателно бешамела. Той е доста гъст и няма да потъне надолу между пластовете. Пече се на 180 градуса около 45-50 минути. Към края на печенето се изважда от фурната, поръсва се с още малко пармезан (кашкавал) и се запича отново за 5-10 минути, за да се получи хрупкава коричка.


*В оригиналната рецепта подправките в каймата са канела и карамфил, само че вкусът става по-различен. Лично аз направих това пастицио с риган.
pastizio_01.jpg

pastizio_02.jpg

pastizio_03.jpg

pastizio_04.jpg

pastizio_05.jpg

Източник: адаптирани рецепти от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар