вторник, 10 май 2011 г.

Сладкиш "Дамски каприз"

damski_kapriz2.jpg

Убедена съм, че този сладкиш се прави от много домакини. Има го в различни варианти, с малки разлики в съставките, но резултатът всеки път е един и същ: пухкав ароматен сладкиш с превъзходен вкус. А ето как го направих аз:

Продукти за блата:

- 4 жълтъка
- 1 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- 1/2 пакетче краве масло
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- ванилия
- конфитюр или сладко

Продукти за глазурата:


- 4 белтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- по желание орехови ядки, кокосови стърготини или филирани бадеми

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията на хубава пухкава пяна. Добавяме разтопеното, но не топло краве масло. Бъркаме добре, за да се усвои мазнината. Брашното пресяваме с бакпулвера. Добавяме, редувайки, брашно и прясно мляко. На края разбъркваме добре с шпатула. Изсипваме готовата смес в добре намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Белтъците и пудрата захар разбиваме на сняг. (Ако ще има ядки или кокосови стърготини, трябва да се добавят сега.) Изпеченият и леко изстинал сладкиш намазваме обилно със сладко или конфитюр, а отгоре изливаме внимателно белтъчната смес. По желание може да се направят "пламъци" с лъжица. Допичаме сладкиша на горен реотан на слаба фурна, докато леко покафенее. Режем внимателно на парчета.
damski_kapriz3.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар