вторник, 10 май 2011 г.

Lasagna Bolognese

lasagne.jpg

Нека останем още малко на вълна Bella Italia с тази италианска рецепта, която си струва продължителността и трудоемкостта на приготвянето си.
Продукти:

- кори за лазаня (по възможност с яйце)
- 200 г настърган кашкавал

За телешкото рагу:

- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. суха целина
- 1 ч. л. босилек
- 1 ч. л. риган
- 1 чаша бяло вино
- 1/2 буркан стерилизирани домати
- 1 щипка захар
- 5 с. л. зехтин
- сол на вкус

За соса "Бешамел":

- 500 мл прясно мляко
- 50 г краве масло
- 2 с. л. брашно
- малко настъргано индийско орехче
- черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Лукът и чесънът нарязваме на ситно и запържваме за кратко в нагорещен зехтин. Добавяме нарязания на малки кубчета морков, посоляваме и задушаваме под капак. След омекването на зеленчуците разреждаме с бялото вино и сместа се вари, докато се редуцира наполовина. Добавяме доматите и подправяме с целината, босилека, ригана и щипката захар. Когато се сгъсти, слагаме каймата, като бъркаме непрекъснато, за да стане на трохи. Ако е необходимо, добавяме сол.
Запържваме брашното с разтопеното масло. Постепенно наливаме студеното прясно мляко и подправяме със солта, черния пипер и индийското орехче, като не спираме да бъркаме. Когато кипне, варим 4-5 минути, докато започне леко да се сгъстява.
Дъното на дълбока правоъгълна тава намазваме добре със зехтин и след това разпределяме равномерно малко от соса "Бешамел". Поставяме ред кори, а отгоре сипваме от телешкото рагу и поръсваме с настъргания кашкавал. Поставяме втори ред кори, бешамелов сос, от рагуто и отново кашкавал. Процедираме по този начин, докато изразходваме всичко. Последният ред кори се поръсва с останалия сос "Бешамел" и се поръсва обилно с настърган кашкавал. Печем 40-50 минути на предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако фурната е много силна и лазанята бързо се зачерви, може да се покрие с фолио. След окончателното изстиване се реже на парчета и се гарнира по желание.
lasagne2.jpg

lasagne3.jpg

Източник: La cucina italiana

Няма коментари:

Публикуване на коментар