вторник, 10 май 2011 г.

"Кули" от патладжан и тиквички с моцарела

Когато имате гости и се налага да направите меню с няколко ястия, това предястие би могло да бъде елемент от менюто ви. Разбира се, че вместо патладжан може да използвате и други зеленчуци, тъй като знам, че не всички са му любители. Но каквито и продукти да подберете, ястието е толкова красиво, разбира се и вкусно, така че при всички случаи ще пожънете успех.
patladj._kuli.jpg

Продукти:

- патладжан
- тиквичка (при мен тъмнозелена - цукини)
- моцарела (две опаковки от 125 гр.)
- червено песто (или по-гъсто доматено пюре)
- сол, пипер, смляни Herbes de Provence (намерих ги в Billa, в мелничка)

Приготвяне:

Небелените патладжан и тиквичка се нарязват на кръгчета с желана дебелина (нека не са прекалено тънки). Патладжанът се накисва във вода или се наръсва със сол за известно време, за да му излезе горчилката. Когато зеленчуците са готови за по-нататъшна обработка, се топват в брашно и след това се запържват в тиган с малко зехтин. След това в тавичка (аз наредих върху фолио) се нареждат кръгче патладжан, върху него песто, парче моцарела, подправки, кръгче тиквичка, песто, моцарела, подправки и така докато използвате всички продукти. Височината на куличките става по желание и съобразено с броя парчета зеленчуци, но и моцарела. Хубаво е да има от нея между всеки ред. Най-отгоре трябва да се завърши с моцарела и да се наръси с подправки. Готовите "кулички" се слагат в предварително загрятата фурна и се запичат за кратко време, само колкото да се поразтопи моцарелата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар